Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

26 juli 2021

De 10 Mindful Movements door Thay uitgelegd en voorgedaan

Als je hebt deelgenomen aan een van de retraites in de Plum Village traditie, dan weet je al dat het niet alleen gaat om zitmeditaties en dharmatoespraken. Beweging staat centraal, maar is net zo mindful. 
Verschillende lichaamsoefeningen worden toegepast, o.a. de 10 Mindful Movements. Deze bewegingen zijn een serie van tien fysieke oefeningen die vele jaren geleden door Thich Nhat Hanh zijn geïntroduceerd in de beoefening van mindfulness. Ze worden vaak samen in een groep gedaan, maar kunnen ook alleen, thuis, beoefend worden.

 

Thich Nhat Hanh doet op deze video zelf de oefeningen voor. Hij geeft de volgende instructies:

  • Elke beweging moet minstens drie keer uitgevoerd worden alvorens over te gaan tot de volgende
  • Lichaamsbewegingen zouden vloeiend en gracieus moeten zijn, maar niet te snel. Je kunt een beweging verscheidene keren herhalen alvorens van richting te veranderen
  • Elke beweging wordt gecoördineerd om in harmonie te zijn met onze ademhaling. Ze stellen ons in staat om diep in contact te komen met ons lichaam, en om het simpele feit te koesteren dat we een lichaam hebben en dat we leven

Deze mindful movements worden niet beoefend om een doel te bereiken zoals fitness of gezondheid, maar om geluk, vreugde en verbondenheid te ervaren, direct, terwijl je ze uitvoert.

Oorsprong

Volgens Thich Nhat Hanh, "was de oorspronkelijke leraar die deze bewegingen voor het eerst onderwees een Britse opvoeder, socioloog en filosoof met de naam Herbert Spencer. Hij was een nogal ongewone filosoof, omdat hij niet zozeer geïnteresseerd was in het spreken, maar in het in praktijk brengen van datgene waarover hij sprak. Ongeveer 60 jaar geleden leerde ik over de 10 Mindful Movements van Herbert Spencer. Daarna heb ik ze op vijf manieren verfraaid door:

  • De bewegingen zachter en vloeiender te maken
  • Mindful ademen toe te voegen
  • De bewegingen op elkaar te laten volgen, de een na de ander
  • Er een oefening van mindfulness van te maken. Voor Spencer, [waren ze] gewoon fysieke oefeningen om de gezondheid te bevorderen
  • De mindfulness bewegingen niet beoefenen [om] in de toekomst gezondheid en geluk te hebben, maar om hier en nu geluk te hebben, terwijl we ze doen.
"Deze 10 Mindful Movements worden al dertig jaar in Plum Village beoefend. In het boeddhisme zeggen we dat het boeddhisme gemaakt is van niet-boeddhistische elementen. Als we weten hoe we het moeten doen, kunnen we van veel niet-boeddhistische praktijken boeddhistische praktijken maken."

Op de Plum Village App is ook een versie van de Ten Mindful Movements voor kinderen te vinden.
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden