Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

15 november 2021

Monniken en nonnen van Plum Village actief aanwezig tijdens de klimaatconferentie

Eerder deze maand namen Plum Village monniken en nonnen deel aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow, Schotland, van 1 tot 12 november. Ze boden een TED-talk, geleide meditaties, Q & A sessies en workshops aan.
Zuster True Dedication, een zenboeddhistische non in de traditie van Thich Naht Hanh, hield haar lezing op de Countdown Global Livestream die werd georganiseerd door TED.

Zuster True Dedication

Zuster True Dedication is een voormalig journalist en zenboeddhistische non gewijd door Thich Nhat Hanh. Ze is de redacteur van zijn laatste boek, "Zen and the Art of Saving the Planet" (2021), evenals zijn eerdere boeken "De kunst van het leven" (2017) en "Liefdesbrieven aan de aarde" (2013). Voordat ze in 2008 op 27-jarige leeftijd in het klooster trad, studeerde Zuster True Dedication Geschiedenis en Politiek Denken aan de Universiteit van Cambridge, hostte ze een feministische blog en werkte ze als journaliste voor BBC News in Londen. Zuster True Dedication is medeoprichtster van de internationale Wake Up beweging, een gemeenschap van jonge mindfulness beoefenaars die nieuwe manieren vinden om mindfulness en geëngageerd boeddhisme te verbinden. 

TED talk

In haar TED talk betoogt zr True Dedication dat we volledig aanwezig, geaard en alert moeten zijn om het soort radicale, beslissende actie te ondernemen waar onze planeet om vraagt.

Zij vraagt zich af waarom is het zo moeilijk om de richting van onze beschaving te veranderen en concludeert dat wat er op dit moment ontbreekt, niet nog meer feiten, informatie of zelfs technologie zijn, maar is inzicht.

“We kunnen niet hopen de wereld te veranderen als we onze manier van kijken niet kunnen veranderen. Dus, hoe doen we dat? Stap voor stap - letterlijk. Elk moment van beweging is een kans om meer bewust te worden van onszelf, de wereld om ons heen en waar die twee ervaringen elkaar ontmoeten.”

Zuster True Dedication stelt ons drie vragen die ons kunnen helpen verder te ontwaken. De eerste: wie ben jij? Een uitnodiging om na te denken over hoe je verbonden bent door tijd en zijn. De tweede: waar ben je? Een uitnodiging om na te gaan of je aanwezig bent en je op je gemak voelt. En ten slotte: wat wil je? Een uitnodiging om manieren te verkennen om je opnieuw te verbinden met wat essentieel is om innerlijke vrede te creëren.

“We kunnen de planeet niet helpen als we gevoelloos of overweldigd zijn - het koesteren van bewuste en radicale liefde is de sleutel tot het ontwaken voor de kostbaarheid van het leven en de kracht die we hebben om het te redden.”

Onderstaand kun je talk van zuster True Dedication bekijken. 

Broeders Phap Linh en Phap Dung tijdens COP26

Eerder deze maand namen Plum Village monniken en nonnen deel aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow, Schotland, van 1 tot 12 november. Ze boden een TED-talk, geleide meditaties, Q & A sessies en workshops aan, waarbij ze het onderricht en de spirituele praktijk van soliditeit, mededogen en mindfulness inbrachten in deze belangrijke gesprekken over de toekomst van onze planeet. Een deel van wat zij aanboden is online te bekijken:
Broeder Phap Dung en Broeder Spirit boden een vraag- en antwoordsessie (begint op 1:09:00) en een geleide meditatie.

Leden van de Britse Sangha waren ook aanwezig en steunden COP26 met hun energie van mindfulness door middel van meditaties, waken en evenementen die ze aanboden, waaronder "Touching the Earth". Lees meer in dit artikel op de website van onze Britse vrienden.