Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

23 september 2021

Geschenk voor Thay's 95e verjaardag: Diep luisteren voor Moeder Aarde

Beste vrienden,
Thich Nhat Hanh's voortzettingsdag (verjaardag) is op 11 oktober. Dit jaar wordt hij 95 jaar. Om onze dankbaarheid voor zijn ongelooflijke inbreng uit te drukken, nodigen we je van harte uit om het zorgen voor Moeder Aarde te oefenen en te delen door diep te luisteren. Thay's nalatenschap voortzetten door onze eigen mindfulness is het krachtigste geschenk dat we kunnen bieden.

Wist je dat?

Thay's meditatiehut in de Từ Hiếu Tempel (in Hué, Vietnam), de grondtempel van onze gemeenschap en Thay's huidige woning, heet de Diep Luister Hut.

Al vanaf de vroege jaren 70 was Thay een pionier op het gebied van ecologische rechtvaardigheid. Hij bracht boeddhisten, wetenschappers en lokale gemeenschappen bijeen om de zorg voor Moeder Aarde te beoefenen. Thay heeft ons geleerd dat de eerste stap om voor onszelf en onze planeet te zorgen bestaat uit het beoefenen van diep luisteren - een revolutionaire daad, in onze vaak luidruchtige wereld. In het laatste boek van Thay's lessen, 'Zen and the Art of Saving the Planet', deelt hij drie manieren waarop jijzelf, je familie, en je sangha (mindfulness gemeenschap) kunnen oefenen met diep luisteren om zo te helpen onze planeet te helen.

Als je de volgende drie oefeningen doet, merk dan op wat er in je gebeurt. Ervaar je een verschuiving in je lichaam? Kom je tot een nieuw inzicht? We nodigen je uit om je reflecties met ons te delen door middel van poëzie, kunst, een foto van jezelf of van je sangha die aan het oefenen is, of enkele korte woorden van reflectie, om te delen met onze wereldwijde gemeenschap en met Thay op zijn jubileumdag.
Stuur je bijdrage via dit formulier in vóór 6 oktober 2021.

Thay with attendants in Hue

1. Luister naar de Aarde

Neem wat tijd en ruimte om naar buiten te gaan en bij de Aarde te zijn. Ga zitten of staan bij een boom, een rots, een bloem, en gebruik je zintuigen om je omgeving in je op te nemen - door de wonderen van de Aarde te zien, te beluisteren, aan te raken en te ruiken.

"De schoonheid van de Aarde is een bel van mindfulness. Als je die niet kunt zien, moet je je afvragen waarom. Misschien is er iets dat de weg blokkeert. Of misschien ben je zo druk op zoek naar iets anders dat je de roep van de Aarde niet kunt horen. Moeder Aarde zegt: 'Mijn kind, ik ben hier voor jou; ik bied je dit alles aan.' Het is waar: de zonnestralen, de zingende vogels, heldere beekjes, de kersenbloesems in de lente, en de schoonheid van de vier seizoenen - het is er allemaal voor jou. En als je het niet kunt zien of horen, komt dat omdat je geest te vol is."
- Thich Nhat Hanh, Zen and the Art of Saving the Planet

2. Luister naar jezelf

De geest is als een glas water. Als hij onrustig is, kunnen we niet helder kijken. Als we het water tot rust laten komen, zal onze waarneming veel scherper zijn en zullen we onszelf duidelijk kunnen begrijpen. Geef jezelf, Thay en de wereld het kostbare geschenk van een beetje tijd om je geest tot rust te laten komen - en te luisteren.

"Een essentiële voorwaarde om de roep van de Aarde te horen en op haar te reageren is stilte. Als je geen stilte in jezelf hebt, kun je haar roep niet horen: de roep van het leven. Je hart roept je, maar je hoort het niet. Je hebt geen tijd om naar je hart te luisteren. Mindfulness helpt ons om alle afleiding te stoppen en terug te keren naar onze ademhaling. Door alleen aandacht te besteden aan de in- en uitademing, stoppen we met denken en worden we binnen een paar seconden bewust van het feit dat we leven, dat we inademen, dat we hier zijn. We bestaan. We zijn niet niet-bestaand.

Aha,' realiseren we ons. "Ik ben hier, ik leef. We stoppen met denken aan het verleden, we stoppen met ons zorgen te maken over de toekomst, we richten al onze aandacht op het feit dat we ademen. Dankzij onze aandachtige ademhaling bevrijden we onszelf. We zijn vrij om hier te zijn: vrij van denken, angst, bezorgdheid en streven."
- Thich Nhat Hanh, Zen and the Art of Saving the Planet

3. Luister naar een geliefde

Als we eenmaal naar onszelf hebben geluisterd en, met aandachtig ademen, onze rust en frisheid hebben hersteld, hebben we een kwaliteit van aanwezigheid die we aan een geliefde kunnen aanbieden. We kunnen luisteren om te horen wat er gezegd wordt en wat er niet gezegd wordt. Met behulp van onze ware aanwezigheid, kunnen onze geliefden zich gehoord voelen en hun lijden loslaten.

"Het is alsof de ander aan de voet van een boom zit. De boom doet niets, maar de boom is fris en levend. Wanneer jij bent als die boom, golven van frisheid uitzendt, help je het lijden in de ander tot rust te brengen." - Thich Nhat Hanh

In vorige levens heb je vaak mijn hand genomen
En hebben we genoten van het samen wandelen.
We hebben vele uren gezeten aan de voet van oude dennenbomen.
We hebben zij aan zij gestaan in stilte
Luisterend naar het geluid van de wind die ons zachtjes riep
En we keken omhoog naar de witte wolken die voorbij dreven.
Je hebt het eerste rode herfstblad opgeraapt en aan mij gegeven
En ik heb jou meegenomen door bossen met diepe sneeuw.
Maar waar we ook heen gaan, we keren altijd terug naar onze
Oude berg om dicht bij de maan en de sterren te zijn,
Om de grote bel uit te nodigen elke ochtend te luiden,
en alle wezens te helpen te ontwaken.
- Thich Nhat Hanh, in 'A Teacher Looking for His Disciple'

Dit artikel verscheen 23 september op de website van Plum Village en is door Cilia Galesloot (webteam Leven in Aandacht) vertaald.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden