Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Opnieuw Beginnen: dharmalezing door Thich Nhat Hanh

Opnieuw Beginnen: dharmalezing door Thich Nhat Hanh

Wonden kunnen helen

Er worden ontroerende voorbeelden gegeven van beoefenaars die opnieuw te beginnen. Het laat ook zien dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnnen.

Thich Nhat Hanh noemt in zijn lezing problemen die oorloogsveteranen kunnen ervaren en die diepe wonden hebben kunnen helen, teneinde een kracht ten goede te kunnen worden in deze wereld. Maar ook de zogenaamde kleine problemen van kinderen en de meer alledaagse verliezen zoals het verlies van een oma. 

Het was een hele moeilijke retraite. We zaten in cirkels van vijf of zes mensen en nodigden mensen uit om over hun lijden te spreken. Er waren oorlogsveteranen die van binnen diep gewond waren. De angst en wanhoop waren er nog steeds. Toen we loopmeditatie deden, zag ik er een of twee minstens twintig meter achter ons lopen. Ik begreep niet waarom ze zich niet bij ons aansloten en zo ver achter ons liepen. We hoorden dat deze ex-soldaten bang waren om in een hinderlaag te lopen. Ze liepen dus ver achter ons, zodat als er iets zou gebeuren, ze genoeg ruimte zouden hebben om weg te rennen.

-Thich Nhat Hanh-

Uit de lezing spreekt een groot optimisme en vertrouwen in de mogelijkheid om de levende Dharma aan te raken en je eigen ervaring je inspiratie te laten zijn.

Er zijn mensen die zich afvragen hoe ze kunnen overleven zonder een huis of een bankrekening. Of zonder deze of gene persoon. Als je vertrouwen hebt in jezelf, kun je overal voorwaarden scheppen om in leven te blijven en bijdragen aan het welzijn van de wereld. Vertrouwen op de Dharma, en niet te vertrouwen op iets anders, is de aanbeveling van de Boeddha.

-Thich Nhat Hanh-

Je kunt volledige lezing hier vinden.

Happy Vesak Continuation Day!

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden