Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

09 april 2022

Oproep landelijke onderwijs sangha

Oproep aan docenten, leraren en personeel werkzaam in het onderwijs die mediteren in de traditie van Plum Village en Thich Nhat Hanh

Mijn naam is Baltus van Laatum. Ik ben leraar en beoefen het mediteren en leven in aandacht vanaf 2018. Ik ben op zoek naar docenten/leraren die samen met mij willen mediteren, denken en doen bij het opzetten van een landelijke onderwijs sangha. Ben jij docent/leraar of lerares en ben je enigszins bekend met de traditie van leven in aandacht en Thich Nhat Hanh? Neem dan contact met me op. Dat kan op e-mail adres bvanlaatum@planet.nl of telefoonnummer 0612079455. Samen kunnen we dan de onderwijs sangha vorm gaan geven.

Online retraite voor leerkrachten

Op 26 mei bieden Tineke Spruytenburg en ik samen met Miles Dunmore uit Londen een online retraite aan voor leerkrachten. Wellicht kunnen we elkaar daar al een eerste keer ontmoeten?
Lees meer en meld je aan 

 

Baltus van Laatum, achtergrond

baltusMijn naam is Baltus van Laatum. Ik ben 61 jaar, getrouwd met Judith en we hebben samen een zoon van 27 en dochter van 25 jaar. In de zomer van 2018 kwam ik op een van mijn wandeltochten een Franse dokter uit Parijs tegen. We liepen samen op en kwamen in gesprek over het meditatieve van wandelen. Ik vertelde hem dat ik zonder religie ben opgevoed en nu de jaren vorderen steeds meer behoefte krijg aan een spirituele dimensie waarmee ik lichaam en geest meer tot een eenheid kan brengen. Deze Franse dokter met de naam Jean François adviseerde mij eens naar Plum village te gaan. De daaropvolgende herfstvakantie was ik samen met Judith een week te gast bij de nonnen in Lower Hamlet. Ik was meteen verkocht. Dit was waar ik naar op zoek was. Het dagelijks mediteren, het waarnemen wat zich aan sensaties in mijn lijf aanwezig zijn en daar onderzoek naar doen. Deze sensaties kalmeren en de zaadjes van liefde, compassie en verbinding aandacht geven in plaats van me te laten leiden door bijvoorbeeld boosheid en afgunst.

Teruggekeerd uit Plum Village ging ik begin november naar Loenen om de de Happy Teacher retraite onder leiding van Tineke Spruytenburg en Claude Acker bij te wonen. Al snel was me duidelijk dat je zonder sangha niet ver komt en dat een sangha helpt het dagelijks beoefenen vol te houden maar ook om daar te delen wat je onder andere in de meditatie tegenkomt. Ik woon in Amsterdam-West en de sangha daar was dus een logische keuze. Ik bezoek deze sangha frequent, begeleid daar zelf avonden en zit daar nu ook met vier anderen in de stuurgroep. In de zomer van 2019 ging ik naar het EIAB in Duitsland om de Nederlandse retraite bij te wonen en nam ik de Vijf Aandachtsoefeningen aan. De naam die ik kreeg is ‘De zingende berg van het hart’. Ook in mijn onderwijspraktijk pas ik mindfulness toe en soms schrijf ik daarover.

Meest recent geef ik op woensdag middag mindfulness op een basisschool in Diemen aan leerlingen van groep 4 t/m 7. Daarnaast deed ik afgelopen oud en nieuw mee met de online New Year retraite van Plum Village en de online Happy Teacher retraite van afgelopen februari. Deze laatste retraite opende een zaadje om samen met Tineke in gesprek te gaan over hoe we een Nederlandse onderwijs sangha kunnen opzetten. Zodat we in de onderwijswereld meer samen kunnen mediteren en delen wat we in onze onderwijspraktijk tegen komen. Daarop volgde de vraag van Tineke om haar te helpen bij de online retraite eind mei 2022.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden