Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Nieuwe versie Plum Village App sterk uitgebreid

Nieuwe versie Plum Village App sterk uitgebreid

Door: Wim Erdle

Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft het altijd belangrijk gevonden dat we volgens onze traditie kunnen oefenen, waar we ook zijn. Hij vindt dat moderne technologie daarbij goed gebruikt kan worden. Om die visie te realiseren werd enige tijd geleden de gratis Plum Village app gelanceerd. Deze app, die velen van ons waarschijnlijk op de smartphone hebben geïnstalleerd, is nu vernieuwd.

De Engelstalige app (hoewel er ook een klein stukje in het Frans op staat) heeft een mooi uiterlijk gekregen. Na opening kom je terecht in het onderdeel ‘Meditations’ en daarbij zie je de verschillende rubrieken, voorafgegaan door een tekeningetje/logo. Onder de 14 rubrieken zien we onder meer: ‘Short Meditations’, ‘Plum Village Essentials’, ‘Deep Relaxation’, ‘Thich Nhat Hanh’ en ‘Sister Chân Không’. Een bijzondere rubriek is ‘Listening to the Rain Veranda’, met geluidsfragmenten van de regen in Plum Village. 

Ook talks en liedjes 

Aan de onderzijde van de app vind je nog 4 andere onderdelen waarnaar je kunt navigeren. Hierdoor kun je meer dan 500 dharma-talks beluisteren (via het tweede onderdeel van links: ‘Talks’). Ook zijn er meer dan 50 nieuwe en oude liedjes te horen. De meeste onderdelen van deze uitgebreide app zijn geluidsfragmenten, maar er zijn ook video’s en tekstfragmenten te vinden.

Als je wat depressief mocht zijn kan de app je, als een goede vriend, in een betere stemming brengen. Als je stemming al goed is kan die door de inhoud van de app verder bekrachtigd worden. Je draagt Plum Village bij je, waar je ook gaat. Zelf gebruik ik de app regelmatig en dan met name de audio-fragmenten. Ik merk dat veel op een smartphone kijken vaak een aanslag op de ogen betekent en het is dan heel fijn om oortjes in te doen en een mooie dharma-talk te beluisteren. Uiteraard wordt gebruik van meditaties in het verkeer sterk ontraden, maar er zijn genoeg momenten waarop je naar de app kunt luisteren: in de trein, in bed of in de sangha. In de sangha is het handig een bluetooth-boxje te gebruiken.

Gratis downloaden

Je kunt deze prachtige app gratis downloaden, maar donaties zijn ook altijd welkom (zie daarvoor de website van Plum Village).

Lees meer

Zie ook de video met aanbeveling van br. Phap Luu (brother Stream)

 

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden