Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

14 juni 2022

'Springlevend': kinderen en het kind in ons helpen

Springlevend is een kinderboek voor jong én oud! Hedie Meischke heeft de illustraties gemaakt en Ilse Krabben heeft het boek geschreven. De velen reizen, het helingsproces van haar innerlijke kind en meerdere retraites in Plum Village die Ilse heeft bijgewoond, zoals de rains retreat in 2019, brachten zoveel inspiratie en motivatie om het ook naar anderen te brengen. 

Veiligheid voor kinderen

Ilse wil meer veiligheid creëren voor kinderen. Deze motivatie komt vanuit wat ze zelf als kind niet heeft gehad. “Alle kinderen hebben het recht om veilig en met plezier op te groeien”, zegt Ilse. “Op school leren kinderen veel prachtige, en waardevolle dingen. Maar ik geloof dat er ook een emotioneel en spiritueel opvoedings- en ondersteuningssysteem nodig is. Wanneer ze dat als basis hebben, zullen ze nog beter kunnen leren en groeien. Omdat ze zich dan veiliger en zekerder voelen, en daarom meer ruimte krijgen. Ook kan het hun een sterker gevoel van vrede geven, en zo kunnen ze weer sneller verwonderd raken - een kwaliteit die kinderen van nature al hebben. 
Het boek is voor kinderen én volwassenen omdat we allemaal nog ons innerlijk kind in ons hebben. Het innerlijk kind zijn de kwetsbare kanten in ons. Mijn coach en Thay waren de sleutel om eindelijk echte liefde en compassie voor mijn innerlijk kind te cultiveren. Ik denk dat dit belangrijk is voor iedereen. Want als ons innerlijk kind zich van binnen nog niet veilig en tevreden voelt, zullen we dat als volwassenen ook niet helemaal doen. En zullen deze delen onszelf en onze relaties beinvloeden. Ook wordt het dan lastiger om onze kinderen hierbij te helpen, of een voorbeeld zijn hoe ze dit nu en later zelf kunnen doen. 

De natuur

Tijdens een donkere periode in mijn kindertijd, was de natuur mijn toevlucht. Vandaag is het een plek om te genieten en in verwondering te raken. Als mens hebben we die schoonheid en connectie nodig. Kinderen dit leren en meegeven is ontzettend waardevol en cruciaal voor een positieve ontwikkeling van onszelf en de samenleving. 

Schermafbeelding 2022 06 15 om 09.53.45

De taal van mijn innerlijke kind

De taal in dit boek kwam van mijn eigen innerlijke kind. Tijdens het schrijven van het boek voelde het alsof ik de vragen en zorgen die ik als kind nog niet kon verwoorden, nu wel heb kunnen formuleren. Het is een boek dat ik als kind had willen hebben. 

 Mijn droom is om de beoefening en spiritualiteit toegankelijk te maken voor iedereen. Want bewust of onbewust is er, geloof ik, behoefte naar! Ik herken ook een soort angst in velen (inclusief in mezelf) om het collectief te vertrouwen. We hebben allemaal individueel en als collectief veel trauma meegemaakt. Als we gezamenlijk iets willen veranderen is het denk ik belangrijk dat we deze donkere delen in onszelf beter begrijpen, erkennen en helen. We hebben meer mensen nodig die willen helen. 

SL1 
Je bent zo mooi als de oceaan en de glinstering van de zon op het water.
Je bent zo mooi als de sterren in de avondhemel.
Je bent zo mooi als het lied van de wind in de bomen.
Je bent al perfect en compleet.
Je kunt niet falen en je hoeft niets te veranderen.
Je bent een deel van de natuur.

Kijk en luister ... en zie de schoonheid van de natuur als je eigen weerspiegeling

.

Over de illustratrice

Illustratrice Hedie Meischke woont op een boerderij. Ze houdt van kinderen, de natuur en een rustig leven. Hedie tekent bijna elke dag. Ook nu het lastiger is omdat ze ALS heeft. “Toen ik dit hoorde moest ik nadat ik de telefoon ophing heel hard huilen”, zegt Ilse. “Terwijl ik haar destijds nog nooit in het echt had ontmoet! Alleen via de illustraties die ze voor het boek had gemaakt. En toch voelde het alsof ik haar heel goed kende en zij mij ook. 
Toen ik Hedie voor het eerst ontmoette zag ik alleen maar haar ogen die ontzettend levendig en sprankelend waren. Ze keken zo vriendelijk mijn richting op en meteen daarna vond er een warme omhelzing plaats. Ook toen kon ze al niet zo goed praten, maar zelfs in stilte samen zijn was heel fijn. 
Zonder dat dit de bedoeling was hebben haar tekeningen mijn innerlijk kind weer tot leven gebracht. Het meisje dat al zo lang aanwezig was, maar veilig opgesloten zat in het donker. Te bang om naar buiten te komen. Alle liefde in de illustraties is van onmeetbare waarde. En, precies zoals ik met het boek hoop voor alle (innerlijke)kinderen, als een vriend die je bij de hand pakt en stap voor stap de wereld in brengt. En laat zien dat het veilig is, dat heling mogelijk is en dat genieten mag en kan”. 

Schermafbeelding 2022 06 15 om 09.57.10

Verbinding

De ervaring met Hedie laat me ook zien hoe we echt op een andere manier    communiceren en verbinding kunnen maken! Net als Hedie toen, heb ik Thay nooit in het echt ontmoet. Tijdens de ceremonies na zijn overlijden schaamde ik me voor de hoeveelheid tranen die naar boven kwamen. Het is natuurlijk niet gek, want alleen al wie hij was, hoe hij zijn leven heeft geleid en wat hij allemaal gedaan heeft is genoeg om geraakt te worden. Maar hoe kon ik echt intens verdriet voelen voor iemand die ik nog nooit in het echt had ontmoet? Daarna begreep ik, ook dankzij de woorden van broeder Phap Huu, dat we hem wel echt kennen. Zelfs als we alleen een boek van hem hebben gelezen. En dat klopt, want in zijn boeken spreekt hij zo simpel en direct. Soms voelt het bijna alsof hij aanwezig is in de kamer. Vooral zijn dagboeken voelde heel intiem en raakte mij enorm toen ik ze las. 
Een lange tijd was ik er (onbewust) van overtuigd dat er te veel modder in mij zat. Zijn beroemde uitspraak ‘no mud no lotus’ sprak mij aan, maar ik zag absoluut geen lotus in mij! Maar toen ik Thay en de boeddha beter leerde kennen voelde ik dat er wel hele mooie delen in mij aanwezig zijn. In iedereen en in alles wat leeft. Ik begon ook heel anders naar schoonheid te kijken. En in de enorme compassie en non-judgement in Thay voelde ik zonder twijfel dat er geen delen in mij, maakt niet uit hoe donker, geen liefde verdienen. Zoveel compassie zorgde ervoor dat ik dat ook kon aanraken. Mijn coach heeft me dit ook gegeven. Het maakte niet uit wat ik deelde, ik heb nog nooit het gevoel gehad dat hij iets oordeelde of dat iets er niet mocht zijn. Het is zo waardevol als we dit aan anderen kunnen bieden. Hiervoor moeten we natuurlijk eerst zelf deze delen in ons herkennen en omarmen. 

Compassie

Dat vind ik één van de mooiste lessen die Thay ons heeft achtergelaten. Dat de wereld (dus daar zijn wij, anderen en de natuurlijke wereld deel van) onze compassie en liefde nodig heeft! Zonder uitzondering of discriminatie. En elke dag weer. En elke dag is een kans om dit te vergroten en te oefenen. Hier kunnen we nooit te veel van cultiveren.

tempImageoyjJpK

Instagram pagina van het boek: https://www.instagram.com/springlevend_hetboek/

Interview over het boek: https://bodhitv.nl/kinderboek-springlevend/ 

Illustraties Copyright Clavis Uitgeverij 2022 
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden