Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

02 februari 2022

Thema Leven en Sterven, Boeddhistisch Filmfestival online

Onze eerste aflevering van BFFE (Boeddhistisch Filmfestival Europa) online van 2022 heeft als thema: ‘Leven en sterven’. 
Wees hartelijk welkom op zondag 6 februari van 12:00 tot 13:00 uur.

We dragen deze bijeenkomst op aan het leven van dichter, schrijver en zenleraar Thich Nhat Hanh (Thay) die met zijn ‘Engaged Buddhism’ in dienst stond van Inter-Being en een waar boeddhistisch revolutionair was door zijn radicale her-interpretatie van de Bodhisattva gelofte. 

“I am a continuation like the rain is the continuation of the cloud.” -Thich Nhat Hanh: No Death, No Fear

BFFE aankondiging

Het waardevolle geschenk van ons leven is onlosmakelijk verbonden met sterven. BFFE online! gaat hierover in dialoog met twee bijzondere gasten: Ton Lathouwers en Ellen van der Velden.

De bijeenkomst vindt plaats via Zoom. Registreer je nu via deze link:https://forms.gle/ErT2uuoL7ZfSGYKJ6

We dragen deze bijeenkomst op aan het leven van dichter, schrijver en zenleraar Thich Nhat Hanh (Thay) die met zijn ‘Engaged Buddhism’ in dienst stond van Inter-Being en een waar boeddhistisch revolutionair was door zijn radicale her-interpretatie van de Bodhisattva gelofte. Deze implementeerde hij niet alleen in de strijd tegen de Vietnamoorlog, maar ook tegen de Amerikaanse inval in Irak, en bv het politiegeweld tegen Rodney King in Los Angeles. Martin Luther King nomineerde hem voor de Nobelprijs voor de vrede.

BFFE heeft in het verleden meerdere films met en over Thay met het publiek kunnen delen. Als BOS programma-directeur en producent van diverse films met hem had ik een vertrouwensband met Thay en Sister Chang Khong opgebouwd en nodigde hij mij uit hem te vergezellen met een filmcrew toen hij na 39 jaar ballingschap weer voor het eerst naar Vietnam terug mocht. We vlogen vanuit Parijs en ik zal nooit meer vergeten dat toen het moment aangebroken was om in Vietnam te landen, en ik naar zijn zitplaats toe liep, er tranen over zijn wang stroomden. Hij keek mij met een zachte glimlach aan en ik bleef stil… ik zag hier geen onbereikbare heilige, maar een mens met diepe pijn en naakte rauwe emoties.

Mogen de zaden van vreugde die hij plantte blijven bijdragen aan vrede voor mens en planeet.

Een van de films die George Schouten (regie) en Babeth VanLoo (eindredacteur, producer) over Thich Nhat Hanh maakten, 'My Life is My Message', is online te zien (zonder Nederlandse ondertiteling):
https://www.youtube.com/watch?v=fO5f75rKy20