Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

14 april 2021

In juni twee online retraites voor leerkrachten vanuit het EIAB

Wake Up Schools is een initiatief van zenmeester Thích Nhat Hanh om ‘opmerkzaamheid’ (mindfulness) in het onderwijs te brengen. Centraal in zijn benadering staat de ontwikkeling van de mindfulness beoefening van de docent/leraar zelf. Regelmatig worden retraites aangeboden verspreid over de wereld. Dit jaar biedt Wake Up Schools samen met het EIAB in juni twee online cursussen/ retraites aan: 1) voor leraren/docenten die meer willen leren over mindfulness en 2) voor degenen die al enige ervaring hebben met integreren van mindfulness op school.
Wake Up Schools biedt elk jaar retraites/cursussen voor leerkrachten in ‘Plum Village’ in Frankrijk, het Europese Instituut voor toegepast boeddhisme (EIAB) in Duitsland, het Aziatische instituut voor toegepast boeddhisme in Hong Kong, in India en andere landen.

In juni 2021 vinden twee online retraites/cursussen plaats vanuit het EIAB:
  • 18-20 juni: weekendretraite van Wake Up Schools - Basics; bedoeld voor leraren/docenten en overige medewerkers die meer willen leren over mindfulness in school door de eigen beoefening te ontwikkelen. Daarbij wordt geput uit het prijswinnende boek Happy Teachers Change the World, het handboek van WakeUpSchools.org
  • 25-29 juni: Wake Up Schools Educators Retreat - Experienced Practitioners, is bestemd voor diegenen met een persoonlijke beoefening en enige ervaring met het integreren van mindfulness in hun klas en/of school. Deze cursus biedt mogelijkheden om de beoefening verder te ontwikkelen en mindfulness verder te integreren in het dagelijkse leven op school.
In deze tijden van pandemie, waarin reizen naar retraitecentra uitdagend zo niet onmogelijk is, zijn deze cursussen ontwikkeld om een verrijkend alternatief te bieden.

Begeleiding: De cursussen/retraites worden begeleid door leraren/beoefenaren Tineke Spruytenburg (foto) en Miles Dunmore. Tijdens de vijfdaagse retraite begeleiden de broeders Phap Dung en Phap Luu meerdere programma-onderdelen. Ze zijn beide leraar en monnik in de Plum Village traditie met een ruime ervaring in het werken met jongeren en docenten/leraren.

Voertaal: In beide retraites/cursussen is de voertaal Engels.

Aanmelding en registratie
voor beide retraites/cursussen kan uitsluitend via de aankondigingspagina's op de website van het EIAB. Onderaan die pagina’s staat een registratie button.