Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

15 juli 2022

Ware liefde: Plum Village omarmt de Regenboogfamilie

Vele beoefenaars van de LGBTQIA+ gemeenschap hebben hun hele leven lang ervaren dat hun zaadjes van uitsluiting vaak water kregen. Daarom is het voor hen moeilijk om zich veilig te voelen. Sedert enkele jaren ontstaan in de wereldwijde Plum Village sangha steeds meer initiatieven waar onze LGBTQIA+-vrienden zich veilig voelen, kunnen ontspannen en hun beoefening kunnen verdiepen. Tijdens de juni-retraite in Plum Village is bovendien een aanpassing aan de Derde Aandachtsoefening "Ware Liefde" officieel gepubliceerd. Deze aanpassing integreert nu ook deze behoefte aan veiligheid.

Door Desiree Damen 

Allereerst wil ik alle actieve Sangha-organisatoren bedanken die de aanzet hebben gegeven tot het integreren van de vernieuwde Derde Aandachtsoefening.

Ik wil ook de nonnen en monniken van Plum Village bedanken voor het luisteren en reageren op de LGBTQIA+ behoefte aan integratie. Net als Thay, te reageren en doorgaan op het pad van interzijn, om te blijven vernieuwen, te luisteren en durven te bewegen naar een inclusieve samenleving.

Juni retraite 2022

“Now we have a path, we have nothing more to fear”

Voorafgaand aan deze retraite ontving ik een e-mail van Plum Village waarin mij werd gevraagd mijn voorkeur voor een familie aan te geven. Tot mijn verbazing zag ik dit keer de Regenboogfamilie staan. In eerste instantie was ik verbaasd als queer-persoon en wist ik niet wat ik daarvan moest vinden omdat dit nog niet eerder was voorgekomen. Ik heb gekozen voor de Regenboogfamilie en het overtrof mijn verwachtingen met honderd procent!

RgE81t zow 1500 1024x768

Wanneer een monnik
die enige tijd als bhikshu is gewijd
een vrouw wordt
moet zij zich bij de bhikshuni-sangha voegen.
Ze behoudt haar plaats in de orde van wijding.

Wanneer een non
die enige tijd als bhikshuni is gewijd
een man wordt
moet hij zich bij de bhikshu-sangha voegen.
Hij behoudt zijn plaats in de orde van wijding.

~~

Woorden van de Boeddha volgens de Vinaya-teksten.
(bron: Brother Chan Troi Bao Tang)

Ik voelde me verrast tijdens de retraite door het positieve effect van de Regenboogfamilie op mijzelf en de anderen. Het bracht onderling een sfeer van herkenning, erkenning, acceptatie en veel vreugde. Een Internationale Queer familie waar onze pijnen, angsten en vreugde gedeeld konden worden. Elkaar konden bemoedigen met zang en verhalen van jong en oud. Door de regenboogvlag waren we herkenbaar en hebben we ook de “LGBT” mensen ontmoet van de andere hamlets.

De veiligheid en steun die ik voelde van Plum Village en onze familie-non was heel bijzonder. Het gevoel en de ervaring van zichtbaarheid en zichtbaar mogen zijn op een veilige plek zoals Plum is een geweldige ervaring.

Een golf van vreugde ging door onze Regenboogfamilie toen we hoorden dat, met de ceremonie van de Vijf Aandachtsoefeningen, officieel voor de eerste keer de vernieuwde Derde Aandachtsoefening zou worden voorgelezen.

Tijdens het Maanfestival hebben we als Regenboogfamilie twee liederen gezongen. Het naar voren komen, ons te presenteren als Regenboogfamilie en zichtbaar zijn voor de hele Sangha vond ik spannend. Bij het tweede lied hebben we de toeschouwers in drie talen uitgenodigd om in de cirkel te komen en met ons mee te zingen. Toen velen daar enthousiast gehoor aan gaven raakte mijn hart vol door de steun van de Sangha. Zowel deelnemers als monniken en nonnen stonden met ons in de cirkel, een onvergetelijk moment voor ons allemaal.

Desiree Damen
Perfecte afstemming van het hart
Ware toewijding van mindfulness


Lees meer

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden