Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Zes aandachtige ontmoetingen met de lente

1. Lentemeditatie

Elke geleide meditatie kan bij elk seizoen passen, omdat de energie van mindfulness de energie is van bewust en wakker zijn in het huidige moment. Maar deze meditatie, geleid door Broeder Phap Linh, zal ons in het bijzonder helpen om in dit seizoen vreugde te voeden en ons te verbinden met de energie ervan.

Zoek een comfortabele houding, zittend of liggend, waarin je rug recht en ontspannen is, zodat je adem vrij in en uit kan stromen. Om optimaal van dit warme, geurige seizoen te genieten, wil je deze korte meditatie van 20 minuten misschien buiten beoefenen, of bij een open raam.

2. Roodborstjes

Langere, warmere dagen bieden steeds betere omstandigheden om meditatie in de natuur te beoefenen. Focussen op geluiden om ons heen, vooral natuurgeluiden, kan een aandachtsmoment worden, waardmee onze verbinding met de omringende wereld wordt versterkt. Vogels, insecten, de wind, rivieren of de regen: al deze geluiden kunnen kalmerend werken en ons tot rust brengen in een wereld die maar al te vaak gevuld is met de typische stadsgeluiden van verkeer, sirenes, luide muziek en industrie.

Het getjilp en gezang van roodborstjes in ons audiofragment is opgenomen door monniken in het groene Upper Hamlet (Plum Village). Omdat roodborstjes bijna het hele jaar door zingen - zelfs 's nachts, in de buurt van kunstlicht - kunnen we hen, of andere zingende vogelsoorten ook aantreffen in onze achtertuin of aangrenzende groene ruimten. We hoeven ze alleen maar onze volledige aandacht te geven.

Maar, voor het geval er geen vogels in uw buurt een serenade brengen, hier is bijna een uur lang het lied van zingende roodborstjes.

 

3. Mandarijn meditatie

Neem een mandarijn of een stuk vers fruit en zoek een rustige plaats": in plaats van over een specifieke vrucht te gaan, heeft deze meditatie betrekking op de eenvoudigste gebaren, zoals het eten van een stukje fruit. Deze vier minuten durende meditatie wordt geleid door broeder Phap Linh, maar er zijn ook vele andere soortgelijke mandarijn meditaties beschikbaar, geleid door andere monniken, waaronder Thay zelf.

"Onze beoefening is om elk moment van ons dagelijks leven te genieten van het koninkrijk van God. Of je nu loopt, zit, of ontbijt, je kunt het altijd doen in het koninkrijk van God. Dit is mogelijk, dit is geen theorie. Met mindfulness en concentratie kunnen we vertoeven in het koninkrijk waar begrip, liefde en waarachtig leven is"
- Thich Nhat Hanh –

4. Walking Tenderly (Teder Wandelen): een geleide contemplatie 

"Walking Tenderly" is de derde in een serie van tien audio-geleide contemplaties over Moeder Aarde geschreven door Thich Nhat Hanh, voorgelezen door Zuster True Dedication. Elke keer als we onze voeten op de aarde zetten, hebben we de kans om in contact te komen met alle wonderen van onze kostbare Moeder Aarde. Aandachtig wandelen is teder wandelen: een kans om ons lichaam en geest de bloeiende natuur te laten ontmoeten, en om momenten van geluk te creëren in het hier en nu.
"Elke stap zet ik op jou met liefde en tederheid. Zal ik mijzelf trainen om de waarheid te zien dat ik jou ben; ik ben de aarde. En als ik loop, loop ik niet alleen op materie, maar op geest." Luister naar deze korte geleide contemplatie voor of tijdens je aandachtige wandeling:

  

5. Lenteretraite

We kunnen alle bovenstaande oefeningen door de dag heen uitvoeren, ons verheugend over dit levensbevestigende seizoen van vernieuwing, overvloedig aanwezig in de geluiden en geuren van de natuur. Voor degenen die behoefte hebben aan een meer diepgaande benadering van de beoefening, en van de gemeenschap, is een retraite een geweldige manier om door de beoefening geleid te worden, terwijl je ook een verbindende, heilzame routine creëert met delen, meditatie, gesprekken, en fysieke beweging.

Dit voorjaar vinden er verschillende online retraites plaats in Plum Village, waarvan de inschrijving een paar dagen voor aanvang begint. Deze worden ruim van tevoren aangekondigd, en sommige retraites zijn gericht op beoefenaars die verschillende talen spreken. Hoewel retraites, vanwege de aanhoudende wereldwijde pandemie, op dit moment alleen online plaatsvinden, kunnen ze nog steeds meer mogelijkheden bieden om je te verbinden met je directe omgeving, terwijl je ook virtueel in contact komt met monniken en andere beoefenaars over de hele wereld.

Kijk hier eens wat er deze lente en zomer te doen is in Plum Village online. Het Nederlandstalige aanbod van stichting Leven in Aandacht kun je hier vinden..

6. Thee drinken

En tot slot (maar niet minder belangrijk), hoe we de lente ook omarmen, het is altijd een goed idee om onze thee met aandacht te drinken. Thee drinken is een heilige beoefening om ons te verbinden met de natuur.

 

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden