Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Wouter Verhoeven maakt 'Deep Earth' over Extinction Rebellion

Wouter Verhoeven maakt

Wouter Verhoeven, bekend van films over betrokken mindfulness beoefening, heeft een nieuwe film uitgebracht: Deep Earth. De film gaat over drie klimaatactivisten van Extinction Rebellion tijdens acties vorig jaar in Londen. 

In de film volgen we de klimaatactivisten Vishal, Karim en Satya van de Extinction Rebellion beweging in Engeland tijdens een belegering van het bestuurs- en business district in Londen. In poëtische brieven, die als een rode draad door de film verweven zijn, geeft Satya uiting aan haar zorgen en liefde voor de aarde. De drie hoofdpersonages geven ons in al hun menselijkheid een beeld van wat het betekent om op een betrokken manier in het leven te staan, leidend tot hun acties ter bescherming van de aarde. Maar hoe ver zijn ze bereid te gaan? Ze lijmen zich vast aan gebouwen, het asfalt en elkaar. Ze blokkeren wegen en pleinen, en leggen zo weken achtereen het financiële en bestuurscentrum van Londen plat. Ze offeren zelfs in sommige gevallen hun glansrijke carrière op in het streven een ander bewustzijn en samenleving te creëren waarin gemeenschap, verbondenheid en compassie leidend zijn. Enkele uren voor een nieuwe grote actie zegt Karim: “Ik ben bereid de confrontatie aan te gaan met de overheid en met andere krachten die veel groter zijn dan mezelf. Ik ben bereid alles op te geven, inclusief mijn vrijheid, om het leven en alle wezens op onze mooie aarde te beschermen. Dat zal ik doen!”

De kijker volgt de acties van dichtbij: de blokkades, het verzet, de herhaalde waarschuwingen die de activisten van de politie krijgen, harde kritiek van omstanders, gevolgd door arrestaties en opsluiting in de cel. Vraag is: zullen deze geweldloze acties het gewenste resultaat hebben? En hoe gaan de activisten verder in tijden van corona?

Regisseur Wouter Verhoeven maakt films over grote thema’s, zoals de aarde en klimaat ineenstorting, oorlog en vrede, en het menselijke streven naar geluk en welzijn. Maar altijd verteld via kleine, nabije verhalen. In zijn films gaat de regisseur op zoek naar het innerlijk leven van zijn hoofdpersonen: de diepere motivaties en krachten van waaruit ze leven en van waaruit ze hun problemen proberen te overwinnen. De combinatie van kwetsbaarheid, geëngageerde hedendaagse thema’s en de overtuigende visuele kracht, maken de films van Wouter Verhoeven actueel, urgent, en zelfs ‘van levensbelang’.

De film is nog te zien via NPO start 

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden