Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

03 mei 2021

Zuster Chan Khong doet opnieuw beroep op de gemeenschap

Onlangs verscheen opnieuw een oproep van zuster Chan Khong voor financiele steun aan de internationale kloostergemeenschap van Plum Village. Ze schrijft: "Helaas weten we niet precies wanneer onze meditatiecentra weer open kunnen gaan voor retraitedeelnemers. Tot die tijd wil ik jullie nogmaals om steun vragen. We zullen deze crisis niet alleen kunnen doorstaan. Wij stellen ons vertrouwen in de vrijgevigheid van onze Sangha en vragen nederig om uw hulp. Of het nu gaat om een grote of een kleine gift, maandelijks of eenmalig, alle beetjes helpen om een verschil te maken, net zoals dat het geval was met een handvol rijst in oorlogstijd."

Lees hier de hele brief van zuster Chan Khong:

Beste vrienden,

Terwijl ik u vandaag schrijf, luister ik naar het gezang van de vogels buiten mijn raam. De tekenen van de lente zijn overal om ons heen en herinneren ons eraan dat het de tijd is voor nieuw leven, voor hoop en vernieuwing. Door terug te keren naar onze adem, kunnen we op elk moment de 'lente' in onszelf aanraken.

Regelmatig de frisheid en hoop in onszelf aanraken is zo belangrijk, vooral nu. We weten dat zoveel mensen diep hebben geleden en het verlies hebben gevoeld van de menselijke verbondenheid die zo essentieel is voor ons welzijn. En toch, zolang we onze spirituele familie hebben, zijn we niet alleen.

Een van de onverwachte voordelen van de pandemie is de bloei van vele manieren om gevoed te worden door de Dharma en om in contact te komen met onze spirituele familie. Duizenden mensen hebben zich aangesloten bij de online retraites en cursussen die door onze kloosters over de hele wereld worden aangeboden. En veel mensen wonen nu virtueel hun Sangha-bijeenkomsten en meditatiegroepen bij. We zijn zo gelukkig dat we de beoefening hebben om ons te ondersteunen; ik moedig je aan om gebruik te maken van alle Dharmadeuren die beschikbaar zijn.

Ik schrijf u nu om nederig om uw hulp te vragen. Afgelopen zomer schreef ik u met de vraag of u een "handvol rijst" kon missen door maandelijks donateur te worden om te helpen voorzien in de basisbehoeften van onze monniken. U bent ons te hulp geschoten en wij hebben onze monniken in 2020 kunnen voeden en onderdak kunnen bieden. We zijn zo diep dankbaar. Uw overweldigende vrijgevigheid heeft ons niet alleen lichamelijk gevoed, maar heeft ons ook geholpen om ons in deze moeilijke tijd staande te houden.

Wij, uw kloosterfamilie, werken er dagelijks aan om u te voeden. In de winter hebben we nieuwe online retraites voorbereid die deze lente en zomer worden aangeboden.
In het Plum Village klooster in Frankrijk hebben we in de winter ook gewerkt aan plannen voor renovaties die de Franse regering vereist, zodat we wanneer we weer open mogen, retraitedeelnemers kunnen ontvangen.Helaas weten we niet precies wanneer onze meditatiecentra weer open kunnen gaan voor gasten. Tot die tijd wil ik jullie nogmaals om steun vragen. We zullen deze crisis niet alleen kunnen doorstaan. Wij stellen ons vertrouwen in de vrijgevigheid van onze Sangha en vragen nederig om uw hulp. Of het nu gaat om een grote of een kleine gift, maandelijks of eenmalig, alle beetjes helpen om een verschil te maken, net zoals dat het geval was met een handvol rijst in oorlogstijd.

Zoals u weet, leven onze monniken heel eenvoudig. In Europa bijvoorbeeld, bedraagt ons voedselbudget slechts 4 euro per dag per monnik.
Ik hoop dat je wilt overwegen een donatie te doen via de Thich Nhat Hanh Foundation, die wereldwijd onze kloostergemeenschap onderstent, ook jouw meditatiecentrum, en de duizenden mensen die net als jij willen helen en transformeren.

Als je niet bekend bent met de Thich Nhat Hanh Foundation, deze is tien jaar geleden opgericht op verzoek van Thay en mijzelf om onze gemeenschap te dienen. Zij is gevestigd in de Verenigde Staten maar draagt zorg voor al onze meditatiecentra in de wereld. We zullen deze crisis niet alleen kunnen doorstaan. Wij stellen ons vertrouwen in de vrijgevigheid van onze Sangha en vragen nederig om uw hulp. Of het nu gaat om een grote of een kleine gift, maandelijks of eenmalig, alle beetjes helpen om een verschil te maken, net zoals dat het geval was met een handvol rijst in oorlogstijd.

De Foundation zal ervoor zorgen dat uw giften worden verdeeld onder onze kloosters die op een bepaald moment het meest in nood zijn.
Nogmaals hartelijk dank mijn dierbare gemeenschap. Ik sluit me aan bij de zingende vogels in de tuin buiten mijn raam en bied u enkele delen aan van een lied dat ik graag zing, genaamd 'De Glimlach.'

Ik glimlach naar de ster die nog steeds aan de hemel schijnt,
Naar de zon die ons langzaam uit de nacht leidt,
Naar de dag die begint,
Naar de betoverende vogel,
Ik lach naar de wereld en de wereld lacht naar mij.
Ik glimlach naar jou en de wereld.

In liefde en vertrouwen,
Zuster Chan Khong

P.S. We kijken er naar uit om je te zien in een van onze oefencentra over de hele wereld wanneer we weer open kunnen gaan

Doneren

Om een donatie te doen via de Thich Nhat Hanh Foundation: https://bit.ly/2R8YCze

Vanuit Nederland kun je ook doneren via Stichting Leven in Aandacht: NL52INGB0006839039 van St. Leven in Aandacht, Almere. Vermeld hierbij 'Steun kloosterlingen Plum Village'. De stichting heeft een erkenning als ANBI.