Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De reis van het gewaarzijn

de reis van het gewaarzijn Riekje Boswijk

door Riekje Boswijk-Hummel

Zij beschrijft in haar nieuwste boek hoe emoties ontstaan en samenhangen met het denken, hoe ze je waarneming bepalen, maar ook en vooral hoe je je eruit kunt bevrijden. Ze doet dit aan de hand van wat zij noemt: ‘De reis van het gewaarzijn’.

Het gewaarzijn is het ‘instrument’ waarmee bewust gemaakt kan worden wat je denkt en voelt. De reis leidt door de vijf dimensies die Riekje Boswijk onderscheidt: 1) de ziel, 2) het hart, 3) de directe emoties, 4) de indirecte emoties, en 5) het hoofd.

In deel 1 beschrijft Riekje hoe emoties als boosheid, angst, schuld, schaamte, haat en jaloezie ontstaan en logisch met elkaar samenhangen. In deel 2 legt ze uit hoe deze emoties weer kunnen oplossen met behulp van gevoelens als verdriet, vergeving, spijt, ontroering en verzoening. Ze maakt op deze manier overtuigend duidelijk dat we niet hoeven te blijven steken in emoties of eindeloos denken. Het is mogelijk om een weg af te leggen die leidt naar een liefdevolle verbinding met onszelf en anderen en naar een gebied van werkelijke rust.

Een gevoel van heimwee geeft vaak een eerste aanzet aan de reis naar binnen. Wanneer Riekje Boswijk dit gevoel verklaart, verruilt zij het gebied van het ‘persoonlijke’ voor het transpersoonlijke, religieuze of spirituele. Haar visie komt opmerkelijk overeen met aspecten van boeddhistische psychologie.

Het model dat Riekje in de loop van het boek opbouwt, vormt een gedetailleerde ‘landkaart’, waarop duidelijk zichtbaar is in welke dimensie het gewaarzijn zich bevindt en via welke weg het hart en de ziel weer bereikt kunnen worden.

Tot nu toe gaf Riekje Boswijk lezingen en workshops voor hulpverleners over dit model en deze weg. Het was in de eerste plaats de basis van de Opleiding Transpersoonlijke Therapie die tot op de dag van vandaag wordt gegeven bij het Boswijk Instituut in Doorn. Deze gedegen basis is met dit boek nu toegankelijk geworden voor iedereen.

Een concreet en praktisch handboek voor therapeuten, coaches, mentoren, meditatiebegeleiders, pastores, en andere hulpverleners. Ook bedoeld voor iedereen die zijn eigen binnenwereld beter wil leren begrijpen en wil leven vanuit werkelijke inspiratie en liefde.

Aanbeveling dharmaleraar (en partner) Jan Boswijk

"Bij lezingen heb ik regelmatig gepraat over energie in rust, hart, emoties, denken en gewaarzijn. Vaak was dan de vraag: 'Staat dat model ergens op schrift?' Het antwoord was: 'Nee'. Nu dus wel. Je zou het boek ook ‘de TomTom voor de binnenwereld’ kunnen noemen."

Uitgever: Bosboek | jan. 2018 | 270 blz | ISBN 9789060208618
Je kunt dit boek bestellen bij BosBoek.nl

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden