Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief november 2021

Leven in Aandacht - Nieuwsbrief november 2021
Nieuwsbrief november 2021 

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

In deze nieuwsbrief veel aandacht voor de klimaatcrisis en onze verbinding met Moeder Aarde. Vanuit onze compassie met alle levende wezens, met de natuur en de aarde sluiten we ons aan bij de acties tijdens de grote klimaattop in Glasgow. We kunnen meelopen in de grote klimaatdemonstratie op 6 november in Amsterdam, maar ook als dat niet mogelijk is: kan iedereen iets doen in zijn of haar eigen leven om bj te dragen aan het behoud van onze mooie Aarde. 

In oktober hadden we een aantal druk bezochte activiteiten - verdiepingsdagen en retraiteweekends. In november en december vervolgen we met verdiengsdagen in Naarden (november al bijna volgeboekt), het SanghaOntmoetingsweekend en een speciale retraite over Moeder Aarde in onszelf. 


Brief van Plum Village o.a. over:

Veel nieuwe kloosterlingen en afnemende gezondheid Thay 

De kloostergemeenschap van Plum Village schreef een brief aan alle beoefenaars over diverse actualiteiten. Bijv over het intreden van 120 kloosterlingen wereldwijd. Over Thay zegt de brief: "Het laatste jaar is Thay's gezondheid zwakker geworden en de afgelopen maanden rustte hij met gesloten ogen het grootste deel van de dag. Toch is hij ook vaak nog alert, aanwezig en vredig. Bij mooi weer zit Thay op de veranda om van de zon te genieten."

Brief van Plum Village, o.a. over gezondheid Thay

Zaterdag 6 november, Amsterdam

Klimaatdemonstratie: boeddhisten lopen mee

Een samenwerkingsverband van klimaatactiegroepen organiseert op 6 november een demonstratie in Amsterdam. Het protest vindt plaats tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow. Net als bij eerdere demonstraties zal Leven in Aandacht in een boeddhistisch blok met andere boeddhisten samen lopen

‍Nieuw boek Thich Nhat Hanh

Zen and the Art of Saving the Planet

Er is een nieuw boek verschenen over hoe we als beoefenaars om kunnen gaan met de klimaatcrisis: Zen and the Art of Saving the Planet. Het boek bevat de levenslange lessen van Thich Nhat Hanh over onze relatie met de Aarde. Zuster True Dedication schreef een commentaar en zuster Chan Khong een nawoord.  


‍Verdiepingsprogramma najaar 2021

‍Weekend 19 - 21 november, Loenen

SanghaOntmoetingsweekend voor begeleiders van sangha's

De meeste sangha's zijn na de zomer en de langdurige lockdown weer aan het opstarten. Het is heerlijk om elkaar na zo'n lange tijd weer live te zien en met elkaar te oefenen, de energie van mindfulness samen op te wekken en te ervaren. Maar het grote oponthoud geeft ook weer nieuwe uitdagingen.... Op het SanghaOntmoetingsweekend wisselen we ervaringen uit en kunnen we leren hoe sangha's te begeleiden en te vernieuwen.

Weekend 3-5 december Loenen

Thuiskomen bij Moeder Aarde in onszelf

‍Vanuit de rust die wij tijdens dit weekend met stille en geleide zitmeditaties, loopmeditaties en andere oefeningen samen hopen te generen, richten we onze aandacht op onze verbondenheid met de natuur en Moeder Aarde. Het besef van ons interzijn met de aarde krijgt aandacht tijdens de dharmalezingen van leraren Marjolijn van Leeuwen en Look Hulshoff Pol. Ook speciale oefeningen, die onze dankbaarheid voor ons leven hier op aarde voeden, helpen ons thuiskomen bij Moeder Aarde in onszelf.


‍De Klankschaal

Speciale editie verschenen

'Wij danken Thay'

Er is een speciale editie van ons magazine De Klankschaal verschenen. Geheel gewijd aan Thay, de leraar die ons hart heeft geraakt, de leraar die ons heeft voorgeleefd wat ‘echt leven’ is, leven in het nu, leven in volledige aandacht, leven in vrede, in eenvoud, in liefde voor de aarde.

Oproep voor kopij De Klankschaal

Beoefenaars aan het werk

Of we nu binnenshuis werken of buitenshuis, betaald of onbezoldigd, een zieke verzorgen of een computer programma ontwerpen, één ding is zeker: als we werken, halen we adem. Maar weten we ook dat we ademen terwijl we aan het werk zijn?


‍Zenverhaal 'De rennende monniken'

De zenmeester onderrichtte zijn monniken en nonnen dat er in Zen maar één stijl van lopen is, en dat is lopen in aandacht en genieten van elke stap. Leren om echt op deze planeet te zijn. De zenmeester gaf hiervan zelf het voorbeeld door altijd en overal loopmeditatie te beoefenen.

Lees ook 

‍Recente verhalen en berichten op onze website

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net