Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

05 oktober 2021

Zenverhaal: Rennen!

Door: Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Rennen!

De zenmeester onderrichtte zijn monniken en nonnen dat er in Zen maar één stijl van lopen is, en dat is lopen in aandacht en genieten van elke stap. Leren om echt op deze planeet te zijn. De zenmeester gaf hiervan zelf het voorbeeld door altijd en overal loopmeditatie te beoefenen.

Op een goede dag waren de zenmeester en zijn sangha op een internationale tournee om zijn lekenstudenten te onderrichten in Zen. Op weg naar een retraite stapten zij uit het vliegtuig en liepen zij voor een overstap naar de volgende gate van vertrek. Toen zij dicht bij de nieuwe gate kwamen, werd er plotseling aangekondigd dat de gate veranderd was en dat er nu geboard kon worden bij de nieuwe gate. Deze was een stuk verder en op dat moment wisten ze te laat zouden komen en dat zij hun aansluitende vlucht zouden missen.

De zenmeester keek zijn monniken en nonnen aan en riep: “Rennen!” en zij haalden hun vlucht.

Run totaal

Verklaring

De zenmeester laat zien dat hij aanwezig is in het hier en nu. Hij is niet verzonken in meditatie, waarbij hij de wereld om zich heen vergeet, maar is alert en heeft aandacht voor zijn omgeving. Daardoor is hij in staat om snel te reageren op wat zich in het moment voordoet en kan hij kiezen voor de juiste actie. In dit geval betekent het dat de zenmeester opmerkzaam was op het feit dat ze te laat dreigden te komen voor hun aansluitende vlucht en zij dus moesten rennen.

Annemieke is illustrator en Peter beoefent Zen

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden