Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Dialoog

vrijdag, 24 maart 2023

Dialoog

Door Jan Veenendaal

Ook in onze traditie komt het helaas voor dat mensen zo vast zitten in, of vasthouden aan, hun eigen gelijk; of niet verder kunnen kijken dan hun eigen aannames, dat uitnodigingen tot een dialoog worden afgeslagen.

Lees meer

Mindful bingewatchen? ~ Bewuster consumeren tijdens de vasten

zaterdag, 25 februari 2023

Mindful bingewatchen? ~ Bewuster consumeren tijdens de vasten

Door Leni Cellini

Ik zal het maar toegeven: in mijn studententijd was ik zwaar verslaafd aan televisie. Ik spendeerde vele uren per dag voor het scherm. Series als Friends of Sex and the City stonden op repeat, totdat ik de dialogen uit mijn hoofd kende. Soms bleef ik bingewatchen tot laat in de nacht en lukte het me maar moeilijk om op de uitknop te drukken. ‘Nog eentje, en dan ga ik slapen.’ Later werd deze verslaving vervangen door internet en sociale media. Werd het bingewatchen ingeruild voor urenlang mindless scrollen. Herken je dat?

Lees meer

Van natuurgids naar natuurlijke gids

vrijdag, 10 februari 2023

Van natuurgids naar natuurlijke gids

Door Koen Demeyer

Afgelopen maand heb ik mijn opleiding voor natuurgids afgerond. Gedurende een jaar werd ik ondergedompeld in de rijkdom van de natuur, kreeg ik meer inzicht in de relatie tussen mens en natuur en werd ik getraind in het begeleiden van groepen. Ondanks de grote diversiteit aan achtergrond, leeftijd en ervaring van de deelnemers ontstond al snel een hechte vriendengroep. Het was de liefde voor de natuur en de passie om deze liefde te delen die daarvoor zorgde.

Lees meer

Dankbaar voor de lessen van mijn leraar

woensdag, 25 januari 2023

Dankbaar voor de lessen van mijn leraar

Door Jan Monster

Ik leerde ooit: eer uw ouders en uw leraren. Dat klinkt ouderwets en autoritair en daar reageer ik allergisch op. Ik ben zeker heel erg dankbaar voor alle dingen die ik leerde van zowel mijn ouders als de vele leraren die ik in mijn leven ontmoette. In dit afgelopen jaar heb ik na mijn dissectie veel gehad aan al de inzichten die ik ontving. Degene die mij in die lastigste tijd – toen ik alleen in een Frans ziekenhuis lag – heel erg geholpen heeft, is de man die alweer een jaar geleden overleden is en die door zijn volgelingen Thầy ofwel leraar, wordt genoemd, de zenboeddhist Thich Nhat Hanh.

Lees meer

Een grafplek uitzoeken

woensdag, 25 januari 2023

Een grafplek uitzoeken

Door Jan Veenendaal

Schrijven, spelen met taal, of het nu voor een blog, een column of iets anders is, is een geliefde bezigheid van me. Gelukkig lukt het me nog redelijk goed. Met taal kun je je gedachten goed uitdrukken en je kunt er erg zorgvuldig mee beschrijven, omschrijven, wat je bedoelt. Geschreven taal kan helaas ook aanstootgevend of zelfs vijandig zijn. Zeker wanneer iemand boos is en in een impuls iemand beschuldigt van iets dat niet waar is en dat ook nog verstuurt.

Lees meer

Een te gebeuren waar verhaal

woensdag, 21 december 2022

Een te gebeuren waar verhaal

Door Elma van Lier

Vasil duwt de kelderdeur voorzichtig open, kijkt door de gaten in de muren van zijn huis naar buiten. Het is stil, doodstil. Behoedzaam loopt hij door de gang, langs de voordeur die in één hengsel bungelt. Het is bijna volle maan, de lucht is onbewolkt, het dorp baadt in licht.

Lees meer

Zingen als een lichtend vuur

donderdag, 15 december 2022

Zingen als een lichtend vuur

Door Evelien Veenhuizen

Healing yourself is healing the world was het thema van de mantradag op 22 mei dit jaar. De mantradag werd begeleid door Jorieke Rijsenbilt en Ellen Starmans en vond plaats in Naarden, in het kader van het Verdiepingsprogramma van stichting Leven in Aandacht. Onderstaand kan je een impressie lezen van een van de deelnemers.

Lees meer

Een bewogen ontbijt

donderdag, 08 december 2022

Een bewogen ontbijt

Door Koen Demeyer

Nu de winter in aantocht is, heb ik in mijn tuin voederplaatsen ingericht voor onze hongerige gevederde vriendjes. Ze staan al vroeg in de ochtend te trappelen om mij te zien. Daarom krijgen zij eerst van alles lekkers te eten voordat ik ontbijt: First things first... Als beloning hiervoor mogen wij het dagelijkse eetfestijn bekijken terwijl wij zelf ontbijten.

Lees meer
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden