Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Dharmaleraren

Dharmaleraren (Vietnamees: Dharmacharya's) zijn leden van de Orde van Interzijn die als leraar zijn verkozen op basis van de stabiliteit in hun beoefening en hun vermogen om een mindful leven te leiden. Deze leraren  - nonnen, monniken en leken - kunnen gezien worden als een voortzetting van zenmeester Thich Nhat Hanh. Als iemand zover is dat hij de Dharma (leer van de Boeddha) kan voorleven of overdragen – niet alleen in woorden maar ook in daden – dan wordt deze persoon tot leraar gewijd door een senior monnik of non tijdens de jaarlijkse Lamp Transmissie in Plum Village.

Hieronder een overzicht van de Nederlandstalige dharmaleraren die momenteel actief zijn binnen de Nederlands-Vlaamse gemeenschap van Leven in Aandacht:

Broeder Phap Ung

phap UngBroeder Phap Ung is monnik en senior dharmaleraar. Hij leeft in het klooster  Plum Village. Hij is op tienerleeftijd als Vietnamese bootvluchteling naar Nederland gekomen. Hier heeft hij onderwijs gevolgd en gestudeerd. In 1993 is hij als monnik ingetreden in Plum Village, en in 1999 ontving hij de overdracht tot dharmaleraar.

Lees meer: Broeder Phap Ung

Broeder Phap Xa

phap xaBroeder Phap Xa (Xa betekent gelijkmoedigheid) woont in de kloostergemeenschap van het European Institute for Applied Buddhism in Waldbröl (Duitsland). Hij is geboren en opgegroeid in Nederland. Na een studie wiskunde werkte hij een aantal jaren als leraar en daarna op een ingenieursbureau. 

Lees meer: Broeder Phap Xa

Eveline Beumkes

Eveline Beumkes2016Eveline Beumkes kwam in 1984 voor het eerst in aanraking met Thich Nhat Hanh. Ze verbleef drie jaar in zijn meditatiecentrum in Plum Village, van 1989 tot 1992. Daarna begon zij in Nederland lezingen en retraites rond leven in aandacht te organiseren en boeken van Thich Nhat Hanh in het Nederlands te vertalen. 

Lees meer: Eveline Beumkes

Françoise Pottier

FrancoiseFrançoise Pottier is van Franse komaf. Zij ontmoette Thich Nhat Hanh in 1982, toen hij voor het eerst naar Nederland kwam om een lezing en retraite te geven in De Kosmos in Amsterdam. Zij werkte in die jaren op het secretariaat van de International Fellowship of Reconciliation, 

Lees meer: Françoise Pottier

Hilly Bol

Hilly Bol2Hilly Bol kwam in 1996 voor het eerst in aanraking met de traditie van Thich Nhat Hanh. De eenvoudige en diepgaande beoefening werd een bron van inspiratie voor het dagelijks leven. Vanaf het begin (2003) is ze lid van de Sangha van hulpverleners. 

Lees meer: Hilly Bol

Jan Boswijk

Jan BoswijkJan Boswijk is sinds 1998 lid van de Orde van Interzijn en ontving in 2004 de transmissie tot dharmaleraar van Thich Nhat Hanh. Opleidingen: psychologie, gestalttherapie, bio-energetica, groepsdynamica, organisatie-ontwikkeling en meditatie. 

Lees meer: Jan Boswijk

Look Hulshoff Pol

Look Hulshoff PolLook maakte voor het eerst kennis met Thich Nhat Hanh in 1998. In 2002 werd hij lid van de Orde van Interzijn. In 2010 werd hij tegelijk met zijn vrouw Jane geordineerd als Dharmaleraar.

Lees meer: Look Hulshoff Pol

Margriet Versteeg

margriet versteegMargriet Versteeg is geboren in Zuid-Afrika. Aanvankelijk was ze bibliothecaresse. Daarna werkte ze vele jaren als natuurgeneeskundig therapeute. Vanaf begin jaren negentig leeft en werkt ze in de traditie van Thich Nhat Hanh. 

Lees meer: Margriet Versteeg

Marjolijn van Leeuwen

marjolijn 2014Marjolijn van Leeuwen kwam in 1993 in aanraking met de leer van Thich Nhat Hanh. In 2003 ontving zij van hem de transmissie tot dharmaleraar. Samen met anderen stichtte ze in 2009 het Vriendenhuis Nooitgedacht in Tricht (bij Geldermalsen).

Lees meer: Marjolijn van Leeuwen

Tineke Spruytenburg

Tineke SpruytenburgTineke Spruytenburg kwam Thich Nhat Hanh in 2005 op het spoor, maakte in de zomer kennis met Plum Village en leefde vanaf de herfst twee jaar in het ritme van de kloostergemeenschap. Zij trad in 2006 toe tot de Orde van Interzijn en ontving de transmissie tot dharmaleraar tijdens de 21 dagen retraite van 2018. 

Lees meer: Tineke Spruytenburg

Zuster Jina

zr JinaZuster Jina (Chan Dieu Nghiem - True Wonder) is senior dharmaleraar. Zij is van Iers-Nederlandse afkomst. In 1985 trad zij in als non in een Japans klooster. In 1990 sloot ze zich aan bij de Plum Village gemeenschap in Frankrijk en was een van de eerste Europese kloosterlingen van Thich Nhat Hanh. 

Lees meer: Zuster Jina

Zuster Lan Nghiem

zuster Lan NghiemZuster Lan Nghiem (Lan is wilde orchidee) is geboren in Amsterdam en woont sinds 1992 in Frankrijk. Door L'Arche van Lanza del Vasto raakte ze enthousiast voor het spirituele leven. Zij trad in als non in Plum Village in 2003 en is Dharmaleraar sinds 2012. 

Lees meer: Zuster Lan Nghiem

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden