Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Samen mediteren in een groep (sangha)

go as a riverOnze leraar Thich Nhat Hanh leert ons hoe belangrijk het is om deel te nemen aan een sangha. Hij vergelijkt een sangha met een rivier: "Alleen zijn we kwetsbaar, maar met broeders en zusters om samen mee te oefenen kunnen we elkaar ondersteunen. We kunnen niet als een losse druppel water naar de zee gaan – we zouden uitgedroogd zijn voordat we onze bestemming bereikt hadden. Maar als we een rivier worden, als we als een sangha gaan, zullen we zeker bij de zee komen. Je hebt een sangha nodig; je hebt broeders en zusters nodig of een vriend, die je eraan herinneren wat je al weet. De leer van de Boeddha, de Dharma, is in jou, maar hij heeft water nodig om zich te kunnen manifesteren en verwezenlijken."

Sluit je aan bij een sangha

Wil je samen met andere mensen mediteren, dan kun je je aansluiten bij een van onze meditatiegroepen. Er zijn er ca 70 verspreid over Nederland en Vlaanderen. Zij worden 'sangha' genoemd, wat spirituele gemeenschap betekent. Naast het gezamenlijk mediteren delen de deelnemers hun ervaringen met de beoefening van mindfulness. Ze ondersteunen elkaar om meer liefde en begrip te ontwikkelen. Sangha's staan open voor nieuwe deelnemers: mensen die op zoek zijn naar verdieping en spiritualiteit.

Welke sangha's zijn er?

Je kan kiezen uit verschillende soorten sangha's, zoals lokale sangha's in een stad of dorp of thematische sangha's voor een bepaalde doelgroep of interesse. Ook zijn er jongerensangha's (18 - 35 jaar). Kijk hier voor een overzicht van de Leven in Aandacht sangha's met informatie per sangha.

Zelf een sangha oprichten?

Is er geen sangha bij jou in de buurt, dan kan je er ook zelf een oprichten. Kijk hiervoor in de handleiding 'Hoe een sangha starten'.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden