Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Basisoefeningen

Er zijn veel vormen om meditatie en leven in aandacht te beoefenen. Hieronder als voorbeeld en stimulans een aantal mogelijke oefeningen. Bij sommige stukjes staan aanwijzingen hoe de oefening uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld bij zit- en loopmeditatie, omhelzen. 

Ademen

breathe smile

In leven zijn betekent dat je in- en uitademt. Je adem is altijd en overal bij je. Als je je daarvan bewust bent, kun je van je ademhaling een plaats van toevlucht maken, een altijd aanwezige en trouwe vriend.

Lees meer: Ademen

Eten

SamenEtenMindful eten is de oefening om volle aandacht te heben voor alle aspecten van de maaltijd: de herkomst van het eten, de geuren, de smaak. Als je samen met anderen eet, ervaar je ook bewust hun aanwezigheid. 

Lees meer: Eten

Gatha's

afwas

Gatha's zijn kleine gedichtjes die je helpen om de dagelijkse bezigheden mindful uit te voeren. Al die kleine handelingen, waar je meestal niet bij stilstaat, kunnen door een gatha in een nieuw licht komen te staan. 

Lees meer: Gatha's

Geluiden van aandacht

oostende 03

Tijdens een retraite in de traditie van Thich Nhat Hanh kan het voorkomen dat je het geluid van een klok, klankschaal of bel hoort en merkt dat alle aanwezigen stil blijven staan en stoppen met de dingen die ze op dat moment aan het doen zijn.

Lees meer: Geluiden van aandacht

In de keuken

keuken

Ook de keuken is een prima oefenruimte voor mindfulness. Als je kookt of de keuken schoonmaakt, probeer dan je bewust te zijn van je ademhaling en de dingen die je doet. Zo kun je op een ontspannen en rustige manier werken.

Lees meer: In de keuken

Loopmeditatie

loopmeditatie2

Loopmeditatie is lopen en je er helemaal bewust van zijn dat je loopt. Je loopt om te lopen, niet om ergens aan te komen. Je loopt vrij en stevig, niet langer gehaast of in gedachten. Je probeert aanwezig te zijn in ieder stap.

Lees meer: Loopmeditatie

Mindfulness Apps

PlumVillage appWe brengen veel tijd door op onze computer en smartphone. Hierbij raken we vaak compleet verloren in wat zich voordoet op het scherm en verliezen we volledig het contact met ons lichaam en alles om ons heen.

Lees meer: Mindfulness Apps

Omhelzen

omhelzen

Wanneer we elkaar omhelzen, verbinden we onze harten en weten we dat we niet afgescheiden zijn van elkaar. Wanneer we elkaar mindful omhelzen, wordt de andere persoon echt en levend. 

Lees meer: Omhelzen

Opstaan

opstaanBij het opstaan kun je de nieuwe dag met blijdschap begroeten en jezelf voornemen hem in volle aandacht te leven. Je weet dat deze dag een nieuwe, frisse start biedt en dat er 24 kostbare uren voor je liggen om te leven.

Lees meer: Opstaan

Rust nemen

hangmat

Bijtijds rust te nemen is een belangrijke oefening. Soms ben je heel gedreven bezig geweest met oefenen of had je het zo druk met andere dingen dat je vergat de dingen mindful te doen. Daar kun je heel erg moe van worden. 

Lees meer: Rust nemen

Wierook offeren

wierook offeren

Voordat je gaat mediteren kun je een wierookstokje opsteken. Nadat je het stokje aangestoken hebt kun je het eerst offeren aan de Boeddha, als dank voor zijn inspiratie. Je houdt het wierookstokje tussen handen tegen je voorhoofd en buigt.

Lees meer: Wierook offeren

Zitmeditatie

zitmeditatie3

Zitmeditatie is thuiskomen bij jezelf door je aandacht helemaal te richten op wat er in en om je heen aanwezig is. Je zit rechtop, je richt je aandacht op je ademhaling en je keert daar steeds weer naar terug als je afgedwaald bent. 

Lees meer: Zitmeditatie

Zorgen voor je boosheid

huilende baby

Een huilende baby neem je in je armen. Alleen al het liefhebbende gebaar van het oppakken en omarmen van het kind verzacht het leed. Op dezelfde manier kun jij je eigen boosheid omarmen en daarmee jezelf verlichting geven.

Lees meer: Zorgen voor je boosheid

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden