Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Basisoefeningen

Er zijn veel vormen om meditatie en leven in aandacht te beoefenen. Hieronder als voorbeeld en stimulans een aantal mogelijke oefeningen. Bij sommige stukjes staan aanwijzingen hoe de oefening uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld zit- en loopmeditatie, omhelzen. 

Ademen

breathe smileJe adem biedt een stabiele, veilige plek waar je altijd toevlucht kunt nemen. Ongeacht je stemming, je gedachten, emoties en gewaarwordingen, je adem is er altijd voor je als een trouwe vriend. Iedere keer als je door hevige emoties overvallen wordt,

Lees meer

Geluiden van aandacht

oostende 03Tijdens een meditatiebijeenkomst of retraite kan het voorkomen dat je het geluid van een klok of bel hoort en merkt dat alle aanwezigen stil blijven staan, stoppen met praten en bewegen. Het kan een telefoon zijn die overgaat of een klok die slaat of de Klankschaal die uitgenodigd wordt voor het begin van een oefening. 

Lees meer

Loopmeditatie

loopmeditatie2Loopmeditatie kun je overal en altijd, waar je ook loopt, beoefenen. Loopmeditatie houdt vooral in dat je bewust loopt. Je loopt om te lopen, niet om ergens aan te komen. Je loopt in vrijheid en stabiliteit, niet langer gehaast. Je bent aanwezig in ieder stap. 

Lees meer

Rust nemen

hangmatWeten wanneer het nodig is om rust te nemen is een diepgaande oefening. Soms ben je te gedreven bezig geweest met oefenen of had je het te druk met andere zaken in je leven, zonder bewuste aandacht. Daar kan je heel erg moe van worden. 

Lees meer

Wakker worden

opstaanJe kunt je dag beginnen met een blije lach en met het voornemen jezelf de hele dag te wijden aan het pad van liefde en begrip. Je bent je bewust dat deze dag een nieuwe, frisse start biedt, en dat je 24 kostbare uren voor je hebt om te leven.

Lees meer

Zitmeditatie

zitmeditatie3Zitmeditatie is thuiskomen bij jezelf door je aandacht en zorg geheel op jezelf te richten. Zo vredig en stevig als het boeddhabeeld is dat op het altaar staat, zo kan jij ook vrede en stevigheid ervaren. Je zit rechtop met waardigheid, en keert steeds terug naar je ademhaling. 

Lees meer

Zorgen voor je lichaam

mm 05Voor je lichaam zorgen is een belangrijke oefening. We hebben ons lichaam nodig om gezond te blijven en in aandacht te kunnen leven. De Tien Aandachtige Bewegingen en Totale Ontspanning zijn twee oefeningen die versterkend zijn voor je gezondheid, vreugde brengen en lichaam en geest samenbrengen. 

Lees meer

Gatha's

afwasGatha's zijn kleine gedichtjes die ons helpen onze dagelijkse bezigheden in volledige aandacht uit te voeren. De meest simpele handelingen, waar we normaal niet bij stilstaan, kunnen door een gatha in een nieuw perspectief komen te staan en op een dieper niveau ervaren worden. 

Lees meer

In de keuken

keukenDe keuken is een prima oefenruimte voor meditatie. Als je kookt of de keuken schoonmaakt probeer je opmerkzaam te zijn. Je verricht je taak op een ontspannen en rustige wijze, terwijl je je adem volgt en je aandacht richt op de dingen die gedaan moeten worden. 

Lees meer

Omhelzen

omhelzenWanneer we elkaar omhelzen, verbinden we onze harten en weten we dat we niet afgescheiden zijn van elkaar. Elkaar omhelzen in bewuste aandacht en concentratie kan verzoening, herstel, begrip en veel vreugde tot stand brengen.

Lees meer

Samen eten

SamenEtenSamen eten is een goede meditatieoefening. Het is de kunst volledig aanwezig te zijn bij ieder deel van de maaltijd. Al bij het opscheppen van het eten begint je oefening. Terwijl je jezelf opschept, besef je dat vele bronnen bijgedragen hebben aan de maaltijd: de regen, de zon, de aarde, de lucht en de liefde van hard werken. 

Lees meer

Wierook offeren

wierook offerenAls je gaat mediteren kun je een wierookstokje aansteken. Je offert de wierook aan de Boeddha op het altaar. Tijdens het offeren houd je het wierookstokje, nadat je het aangestoken hebt, in je gevouwen handen tegen je voorhoofd. 

Lees meer

Zorgen voor je boosheid

huilende babyThich Nhat Hanh vergelijkt boosheid vaak met een huilende baby. Wanneer een baby huilt neemt de moeder het in haar armen, luistert en vraagt zich af wat er aan de hand kan zijn. Alleen al het liefhebbende gebaar van het oppakken en omarmen van het kind verzacht zijn of haar leed. 

Lees meer

 

Er zijn ruim 70 meditatiegroepen. Zoek een groep (sangha) bij jou in de buurt

homepage image placeholder