Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar:


Zij zijn mij en ik ben hen. Jan Veenendaal over zijn engagement

Zij zijn mij en ik ben hen. Jan Veenendaal over zijn engagement
"In 2011 ben ik me verder in het Boeddhisme gaan verdiepen. Belangrijk vond ik dat ook de onaanraakbaren welkom waren bij de Boeddha. Ik ben naar Plumvillage gegaan en leerde daar de zachte manier, de middenweg van de Boeddha. Thich Nhat Hanh, ook wel Thay genoemd, inspireerde me, ik ben dicht bij hem geweest en verbleef meteen een maand in Plumvillage. Ik las de 5 aandachtsoefeningen, positief geformuleerde geloften die als oefening blijven worden gezien en ik was verkocht. Ik besefte dat ik zo wilde leven en dat ben ik gaan doen. " Lees meer

Suffering is not enough! Bewuster kiezen voor meer lichtheid

Suffering is not enough! Bewuster kiezen voor meer lichtheid
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik niet oplet, beland ik al snel in een zwaarmoedige modus. Ik focus nogal gemakkelijk op moeilijke dingen. Op allerlei emoties die onder de oppervlakte leven, op oude kwetsuren, onverwerkte trauma’s. Op dingen die kunnen misgaan of waar ik me zorgen over maak. Gevoelens van onzekerheid, minderwaardigheid of verlatingsangst. Om van de wereldproblemen nog maar te zwijgen (!). Die focus op wat moeilijk is, heeft zeker een positieve kant. Het betekent dat ik niet zomaar wegloop van mijn lijden. Dat ik bereid ben het onder ogen te zien. Een ware heldendaad, als je het mij vraagt! Maar er zit ook een enorme valkuil in: soms kan ik verdrinken in de pijn en heb ik geen oog meer voor de rest. Dan wordt het erg zwaar om dragen… Heb jij dat ook wel eens? Lees meer

De zaden van racisme in ons bewustzijn onderzoeken

De zaden van racisme in ons bewustzijn onderzoeken

Velen van ons hebben de Vijf Aandachtsoefeningen aangenomen, waarin we ons  voornemen het "lijden veroorzaakt door uitbuiting, sociale onrechtvaardigheid, stelen en onderdrukking" diepgaand te onderzoeken en te verlichten. Hoe kunnen we de wortels van racisme zien en op een bewuste en effectieve manier actie ondernemen om ze te transformeren? Welke individuele en collectieve praktijken ondersteunen ons op een praktisch niveau om dit te doen? Hoe kunnen we dit doen als witte mensen? Hoe gaan we om met gevoelens als schaamte, schuld, woede of verwarring? En is het mogelijk om hier diep in te kijken in een geest van liefde, vreugde en gemeenschap?
We willen je graag een kijkje geven in de zowel uitdagende als diep voedende reis van een kleine sangha van witte monastieke en lekenvrienden die deze vragen onderzoekt.

Lees meer

Wakker worden op zondag met broeder Pham Hanh

Wakker worden op zondag met broeder Pham Hanh

Op zondag 24 januari ging een nieuwe reeks van start: 'Mindful ontwaken op zondag'. Nederlandse nonnen en monniken verzorgen online een meditatie, een lezing en beantwoorden vragen. Broeder Pham Hanh beet de spits af met het thema 'Vrijheid vinden in je gevoelens'.

Het enthousiasme overtrof alle verwachtingen. Dat geldt zowel voor het aantal deelnemers (ruim 90) als voor de ochtend zelf. Geniet mee van enkele reacties.

Lees meer

Het zaadje herinneren: een verhaal over voortzetting

Het zaadje herinneren: een verhaal over voortzetting
Dit is een uittreksel van een Dharmalezing voor kinderen die gegeven werd 2010 tijdens de 'No Birth, No Death' Nottingham Retreat. Tijdens deze retraite vertelde Thich Nhat Hanh het verhaal van een maïskorrel die een maïsplant wordt.

Thay had de kinderen huiswerk opgegeven. Hij had een zak maiskorrels gekocht en gaf elk kind en elke volwassene op de retraite één maïskorrel. Het huiswerk was om de korrel mee naar huis te nemen en in een pot te planten, en dan elke dag de maiskorrel water te geven. Lees meer

Coronamoeheid. Zes tips hoe mindfulness kan helpen

Coronamoeheid. Zes tips hoe mindfulness kan helpen

In een groot deel van de wereld heeft Corona nog steeds een tastbare invloed op het dagelijks leven. Met mogelijke doeltreffende vaccins in het verschiet is er reden tot hoop, maar toch worden we nog steeds geconfronteerd met maandenlange beperkingen van wat we kunnen doen.

Het is normaal om je er 'doorheen' te voelen en alles weer normaal te willen hebben. Dit soort coronamoeheid kan ervoor zorgen dat de dingen op dit moment erg moeilijk aanvoelen. Hoewel mindfulness niet alles kan oplossen, zijn hier zes stappen die misschien wat hulp kunnen bieden.

Lees meer

'The Island Within': een nieuwe muziekcompositie

'The Island Within': een nieuwe muziekcompositie

'The Island Within' is een van Thich Nhat Hanh's meest geliefde meditatieteksten - een geleide meditatie over toevlucht nemen in ons eigen "eiland van binnen" - een veilige plek waar we altijd naar kunnen terugkeren, waar we beschermd zijn door onze beoefening van mindfulness, bewust van onze adem en bewust van de gewaarwordingen en gevoelens in ons lichaam.

De muziek werd geschreven tijdens de Rains Retreat 2020, in Plum Village en opgenomen met de genereuze steun van bevriende muzikanten uit de hele wereld.

Lees meer

Br. Phap Dung over de wijsheid van "Vô sự"

Br. Phap Dung over de wijsheid van

Vandaag wil ik met jullie twee lessen delen die mij, komend uit een omgeving die individualistisch en competitief is ingesteld, hebben geholpen. Twee dingen hebben me geholpen om op een zeer bewuste manier te transformeren naar een coöperatieve mentaliteit. De wijsheid van 'niets doen' en 'geen identiteit’.

~~ broeder Pháp Dung

Lees meer

In memoriam zr. Lan Nghiem

In memoriam zr. Lan Nghiem

Zuster Lan Nghiem (zuster Orchidee) is op 1 december heengegaan. Zij is 69 jaar geworden en heeft 17 jaar als non in Plum Village gewoond. Sinds 2012 was zij dharmalerares. In de zomer begeleidde ze altijd de Nederlandse families in Plum Village, waarvan veel mensen haar kennen. Een aantal keren heeft ze ook deelgenomen aan de retraites in Nederland en het EIAB. 
Zij was vanaf afgelopen zomer ziek en de kanker breidde zich steeds verder uit in haar lichaam. Ze is tot het laatste toe in Lower Hamlet gebleven; waar zij liefdevol verzorgd is door de zusters. Haar 2 biologische zussen waren de laatste weken ook aanwezig. Wij zijn dankbaar voor alles wat zij voor de sangha heeft betekend.

Voor wie wil is in het artikel een mooie foto in printkwaliteit beschikbaar.

Lees meer
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden