Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar:


Het zaadje herinneren: een verhaal over voortzetting

Het zaadje herinneren: een verhaal over voortzetting
Dit is een uittreksel van een Dharmalezing voor kinderen die gegeven werd 2010 tijdens de 'No Birth, No Death' Nottingham Retreat. Tijdens deze retraite vertelde Thich Nhat Hanh het verhaal van een maïskorrel die een maïsplant wordt.

Thay had de kinderen huiswerk opgegeven. Hij had een zak maiskorrels gekocht en gaf elk kind en elke volwassene op de retraite één maïskorrel. Het huiswerk was om de korrel mee naar huis te nemen en in een pot te planten, en dan elke dag de maiskorrel water te geven. Lees meer

Coronamoeheid. Zes tips hoe mindfulness kan helpen

Coronamoeheid. Zes tips hoe mindfulness kan helpen

In een groot deel van de wereld heeft Corona nog steeds een tastbare invloed op het dagelijks leven. Met mogelijke doeltreffende vaccins in het verschiet is er reden tot hoop, maar toch worden we nog steeds geconfronteerd met maandenlange beperkingen van wat we kunnen doen.

Het is normaal om je er 'doorheen' te voelen en alles weer normaal te willen hebben. Dit soort coronamoeheid kan ervoor zorgen dat de dingen op dit moment erg moeilijk aanvoelen. Hoewel mindfulness niet alles kan oplossen, zijn hier zes stappen die misschien wat hulp kunnen bieden.

Lees meer

'The Island Within': een nieuwe muziekcompositie

'The Island Within': een nieuwe muziekcompositie

'The Island Within' is een van Thich Nhat Hanh's meest geliefde meditatieteksten - een geleide meditatie over toevlucht nemen in ons eigen "eiland van binnen" - een veilige plek waar we altijd naar kunnen terugkeren, waar we beschermd zijn door onze beoefening van mindfulness, bewust van onze adem en bewust van de gewaarwordingen en gevoelens in ons lichaam.

De muziek werd geschreven tijdens de Rains Retreat 2020, in Plum Village en opgenomen met de genereuze steun van bevriende muzikanten uit de hele wereld.

Lees meer

Br. Phap Dung over de wijsheid van "Vô sự"

Br. Phap Dung over de wijsheid van

Vandaag wil ik met jullie twee lessen delen die mij, komend uit een omgeving die individualistisch en competitief is ingesteld, hebben geholpen. Twee dingen hebben me geholpen om op een zeer bewuste manier te transformeren naar een coöperatieve mentaliteit. De wijsheid van 'niets doen' en 'geen identiteit’.

~~ broeder Pháp Dung

Lees meer

In memoriam zr. Lan Nghiem

In memoriam zr. Lan Nghiem

Zuster Lan Nghiem (zuster Orchidee) is op 1 december heengegaan. Zij is 69 jaar geworden en heeft 17 jaar als non in Plum Village gewoond. Sinds 2012 was zij dharmalerares. In de zomer begeleidde ze altijd de Nederlandse families in Plum Village, waarvan veel mensen haar kennen. Een aantal keren heeft ze ook deelgenomen aan de retraites in Nederland en het EIAB. 
Zij was vanaf afgelopen zomer ziek en de kanker breidde zich steeds verder uit in haar lichaam. Ze is tot het laatste toe in Lower Hamlet gebleven; waar zij liefdevol verzorgd is door de zusters. Haar 2 biologische zussen waren de laatste weken ook aanwezig. Wij zijn dankbaar voor alles wat zij voor de sangha heeft betekend.

Voor wie wil is in het artikel een mooie foto in printkwaliteit beschikbaar.

Lees meer

Muziek voor moeilijke tijden door br. Phap Linh

Muziek voor moeilijke tijden door br. Phap Linh

Broeder Phap Linh keerde dit voorjaar terug naar Plum Village en moest 14 dagen in quarantaine vanwege corona. Als musicus gaf dat hem bijzondere inspiratie met o.a. dit muziekstuk als gevolg. Het is een aanroeping van de Bodhisattva Avalokiteshvara die zorgt voor alle zieken.

 

Lees meer

Online Herfstretraite: met nieuwe ogen kijken

Online Herfstretraite: met nieuwe ogen kijken

Door Clemon

Je vertrouwde omgeving met nieuwe ogen bekijken, met ogen van dankbaarheid.
Tot die oefening nodigde zuster Sang Nhiem ons donderdagavond uit bij het begin van de online retraite.

Door Sveja

Het was niet in de Beukenhof, het was online, met mijn Ipad op onze zolder: maar wat was het een fijne retraite!
We hebben zelfs met de Dharma-familie in aandacht samen geluncht... op Zoom. 🙂

Lees meer

Nieuw kinderboek over mindfulness ‘De hemel dat ben jij’

Nieuw kinderboek over mindfulness ‘De hemel dat ben jij’

Als je geraakt bent door mindfulness en je merkt welke voordelen het in je leven kan brengen, dan denk je wellicht ‘was ik daar maar vroeger mee begonnen!’. De kunst om met vriendelijke aandacht in het moment aanwezig te zijn is een essentiële levenskunst, zeker in deze hectische tijden. Het vermogen om contact te maken met jezelf, te vertragen om een betere keuze te kunnen maken en je niet door automatische reacties te laten beheersen, wat zou het fijn zijn om dit als kind al te leren. Wat fijn om al vroeg in je leven met je emoties te leren omgaan en te leren veerkrachtig in het leven te staan. Wat fijn om al vroeg in je leven te beseffen dat je verbonden bent met de wereld en hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen.

Lees meer

Diep kijken in de afwasbak: 10 tips

Diep kijken in de afwasbak: 10 tips

Door Karin Coolsaet

In de blogs vond je al een bijdrage van Didie Schackman over mindful koken en eentje over mindful eten van Elly de Léon. Maar na het feest komt de afwas. Niet je favoriete bezigheid? Kijk dan maar eens wat dieper in de afwasbak.  Tussen de groezelige restjes liggen frisse inzichten op je te wachten.

Tijdens de Nederlandse retraite in het EIAB was om coronaredenen één familie aangesteld voor de afwas. Op die manier hoefde niet iedereen in hetzelfde water te pletsen. Ik behoorde tot de gelukkigen die de gelegenheid kregen om uitgebreid te oefenen.

Lees meer
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden