Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Aanwezig zijn

donderdag, 27 oktober 2022

Aanwezig zijn

Door Baltus van Laatum

Het Nederlandse onderwijssysteem krijgt veel aandacht in de media. Niet altijd positieve aandacht. Het lerarentekort, de werkdruk, de uitval van leerlingen die om wat voor reden thuis zitten en niet meer naar school kunnen en/of willen, zijn voorbeelden van onderwerpen die veel in het nieuws komen. Daarnaast zijn er ook veel mooie verhalen over het onderwijs te vertellen. Voor veel leerlingen is school een veilige plek omdat het thuis minder veilig is. En waar kan je als mens zoveel betekenen voor kinderen en jongvolwassenen? Kinderen en jongvolwassenen die zo in ontwikkeling zijn en open staan voor nieuwe inzichten en leren. Wat is er mooier dan daar een kleine bijdrage aan te mogen leveren.

Lees meer

Het Wood Wide Web

zaterdag, 15 oktober 2022

Het Wood Wide Web

Door Koen Demeyer

In dit seizoen zie je overal paddenstoelen opduiken. Ze verrassen ons met hun geuren en kleuren en hun bizarre vormen. Het zijn prachtige wezens die de verbeelding en verwondering in ons aanwakkeren.

Lees meer

De retraite in Beukenhof: mijn verhaal

maandag, 03 oktober 2022

De retraite in Beukenhof: mijn verhaal
Foekelien Bok heeft in het voorjaar van dit jaar deelgenomen aan de retraite van stichting Leven in Aandacht (LiA) in de Beukenhof. Zij heeft hierover een persoonlijke verhaal geschreven dat wij graag met jullie delen. Lees meer

Thich Nhat Hanh over het herfstblad en de boom

zaterdag, 01 oktober 2022

Thich Nhat Hanh over het herfstblad en de boom

Door Cilia Galesloot

In zijn commentaar op de Hart Soetra, in het boek The Other Shore, in het hoofdstuk "Happy Continuation", geeft Thich Nhat Hanh commentaar op de regel uit de Hart Soetra waarin de Bodhisattva Avalokita zegt:

"Luister, Shariputra, alle dharma's zijn gekenmerkt door leegte. Ze worden noch voortgebracht noch vernietigd." 

Lees meer

Wat ik leer(de) van Thay

dinsdag, 27 september 2022

Wat ik leer(de) van Thay

Door Jan Veenendaal

Dag in dag uit leer ik nog van Thay. Door een boek dat ik lees of een tekst die ik tegenkom die ik kan gebruiken in een column of voor de lezing die ik op 30 oktober a.s. in het kader van het LIA Verdiepingsprogramma mag geven. 

Lees meer

Welkom thuis in het EIAB. Mijn eerste retraite

woensdag, 21 september 2022

Welkom thuis in het EIAB. Mijn eerste retraite

Door Sveja van Mierlo

Eindelijk is het zo ver. Mijn lang gekoesterde wens om één van het kloosters opgericht door Zenmeester Thich Nhat Hanh te bezoeken komt in vervulling. Met een vriendin ga ik naar een retraite in het Eiab met thema “De kunst van geluk en lijden.” (onder de tekst vind je een fotocollage van het bezoek van Sveja)

Lees meer

De Hertgang

donderdag, 18 augustus 2022

De Hertgang

Door Koen Demeyer

Wanneer we praten over ‘verbonden zijn’  met alle levende wezens in de natuur, dan drukken we ons uit met concepten gebaseerd op onze menselijke geest en tradities. Maar wat heeft  de natuur zélf hierover te vertellen?

Lees meer

De online onderwijs-sangha

donderdag, 28 juli 2022

De online onderwijs-sangha

Door Baltus van Laatum

Lieve Sangha, Lieve Thay,

Inspiratie, verbinden, samen, hier nu. Dat was mijn verwachting uitgedrukt in vijf woorden die eenieder aan het begin van de Nederlandse onderwijsretraite van zaterdag 28 en zondag 29 mei gevraagd was te noteren. 

Lees meer