Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Wat ik leer(de) van Thay

dinsdag, 27 september 2022

Wat ik leer(de) van Thay

Door Jan Veenendaal

Dag in dag uit leer ik nog van Thay. Door een boek dat ik lees of een tekst die ik tegenkom die ik kan gebruiken in een column of voor de lezing die ik op 30 oktober a.s. in het kader van het LIA Verdiepingsprogramma mag geven. 

Lees meer

Welkom thuis in het EIAB. Mijn eerste retraite

woensdag, 21 september 2022

Welkom thuis in het EIAB. Mijn eerste retraite

Door Sveja van Mierlo

Eindelijk is het zo ver. Mijn lang gekoesterde wens om één van het kloosters opgericht door Zenmeester Thich Nhat Hanh te bezoeken komt in vervulling. Met een vriendin ga ik naar een retraite in het Eiab met thema “De kunst van geluk en lijden.” (onder de tekst vind je een fotocollage van het bezoek van Sveja)

Lees meer

De Hertgang

donderdag, 18 augustus 2022

De Hertgang

Door Koen Demeyer

Wanneer we praten over ‘verbonden zijn’  met alle levende wezens in de natuur, dan drukken we ons uit met concepten gebaseerd op onze menselijke geest en tradities. Maar wat heeft  de natuur zélf hierover te vertellen?

Lees meer

De online onderwijs-sangha

donderdag, 28 juli 2022

De online onderwijs-sangha

Door Baltus van Laatum

Lieve Sangha, Lieve Thay,

Inspiratie, verbinden, samen, hier nu. Dat was mijn verwachting uitgedrukt in vijf woorden die eenieder aan het begin van de Nederlandse onderwijsretraite van zaterdag 28 en zondag 29 mei gevraagd was te noteren. 

Lees meer

Een win-win situatie

zondag, 24 juli 2022

Een win-win situatie

Door Jan Veenendaal

Veelal zijn we alleen maar tot het maken van een drastische stap in ons leven bereid wanneer het ons (financieel) iets oplevert. Ondanks de lezingen, boeken en de aangereikte oefeningen van Thay komen maar weinigen onder ons tot het daadwerkelijk nemen van concrete stappen om te helpen voorkomen dat de Aarde nog verder opwarmt en op den duur onleefbaar wordt.

Lees meer

Kwetsbaar mogen zijn ~ De helende kracht van diep luisteren

zaterdag, 16 juli 2022

Kwetsbaar mogen zijn ~ De helende kracht van diep luisteren

Door Leni Cellini

Zoals ik al eerder schreef (zie hier), beschouw ik mezelf niet als een groepsmens. Toch kies ik ervoor om in een community te wonen. Wat bij mij vooral de doorslag geeft om die keuze te maken, is de oeroude wijsheid: Gedeelde smart is halve smart. In mijn ervaring klopt dit helemaal. Al vind ik het soms best moeilijk om mijn kwetsbaarheid te durven delen.

Lees meer

Ontspannen toeleven naar de retraite

dinsdag, 12 juli 2022

Ontspannen toeleven naar de retraite

Door Peter van Leeuwen

Van 09-08-2022 tot en met 14-08-2022 vindt in het European Intitute of Applied Buddhism (EIAB) de jaarlijkse Nederlandstalige zomerretraite plaats: 'de weg van liefde en begrip'. Een retraite geeft deelnemers een kans om stil te staan en ons leven diepgaand te bekijken. Een kans om afstand te nemen van ons streven naar plezier op de korte termijn. 

Lees meer

Zenverhaal: de lege stupa

maandag, 20 juni 2022

Zenverhaal: de lege stupa

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Lees meer