Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Nooit meer oorlog

maandag, 28 maart 2022

Nooit meer oorlog

Door Jan Veenendaal

Opgegroeid

  • Met de verhalen van mijn grootouders over de eerste wereldoorlog - die ze van dichtbij in Cadzand op 30 kilometer van het front mee maakten - waarin ze vertelden over de inkwartiering van Nederlandse militairen in huis en de opvang van Belgische vluchtelingen;
Lees meer

Wat een kat ons wijs gemaakt heeft.

zaterdag, 19 maart 2022

Wat een kat ons wijs gemaakt heeft.

Door Koen Demeyer

Een kat brengt een stuk wilde natuur in huis. Al vlug worden ze een vast onderdeel van onze dag routines en geleidelijk vergroeien we er helemaal mee. Dit besef je vooral wanneer je er weer afscheid moet van nemen.  Zo hebben we onlangs we onze poes Mitzi op haar negentiende verjaardag teruggegeven aan de Aarde.  

Lees meer

Zenverhaal: De overkant

zaterdag, 05 maart 2022

Zenverhaal: De overkant

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Lees meer

Aanbeveling - Gedicht Thich Nhat Hanh

vrijdag, 25 februari 2022

Aanbeveling - Gedicht Thich Nhat Hanh

Door Jan Veenendaal

Bij het zien van de beelden van de inval in Oekraine schoot onderstaand gedicht van Thich Nhat Hanh uit 1965 door mijn hoofd. Hij schreef het voor de leerlingen van de School voor Sociale Dienstverlening die hij had opgericht om de nood te lenigen van de bevolking die te lijden had onder het oorlogsgeweld. Hij bond de leerlingen op het hart om zich voor te bereiden te sterven zonder haat. Sommigen waren al op een gewelddadige manier vermoord.

Lees meer

Mindful buiten werken

zaterdag, 19 februari 2022

Mindful buiten werken

Door Leni Cellini

Oude patronen deconditioneren. 

Sinds kort woon ik op de Heerlijckyt, een prachtig domein in het groen op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg. Samen met de andere residents – we zijn momenteel met vijf – werk ik er vaak buiten op het land. 

Lees meer

De ekster in ons hoofd

woensdag, 16 februari 2022

De ekster in ons hoofd

Door Koen Demeyer

Een paar weken geleden deed ik mijn gebruikelijk ochtendrondje door mijn tuin. Toen ik bij de grote eik kwam, viel het me op dat er verschillende twijgen in het gazon lagen. Ze hadden ongeveer dezelfde lengte en een aantal zagen er ook niet uit als eikentwijgen. Net toen ik me afvroeg hoe die twijgen daar terecht gekomen waren, viel er pardoes eentje voor mij op de grond. 

Lees meer

Zenverhaal: Lopen op de aarde

vrijdag, 11 februari 2022

Zenverhaal: Lopen op de aarde

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een uitspraak uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke. De uitleg van deze uitspraak komt van Thich Nhat Hanh.

Lees meer

Prioriteiten veranderen

zaterdag, 05 februari 2022

Prioriteiten veranderen

Door Marjolijn van Leeuwen

Stel je bevindt je in een individualistische en competitieve omgeving en je wilt het anders. Hoe kan je daar dan mee oefenen? Peter en Frank, beoefenaars in de traditie van Thich Nhat Hanh, geven een paar voorbeelden.

Lees meer

Wees een eiland voor jezelf, zei de Boeddha

zaterdag, 29 januari 2022

Wees een eiland voor jezelf, zei de Boeddha

Door Peter van Leeuwen

In deze lezing uit 2009 gaat Thich Nhat Hanh in op het laatste onderricht van de Boeddha. De Boeddha adviseert zijn studenten na zijn dood toevlucht te nemen in niets anders dan zichzelf, in het eiland van zichzelf. Om te vertrouwen op de Boeddha, Dharma en Sangha in zichzelf.

Lees meer
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden