Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Een te gebeuren waar verhaal

woensdag, 21 december 2022

Een te gebeuren waar verhaal

Door Elma van Lier

Vasil duwt de kelderdeur voorzichtig open, kijkt door de gaten in de muren van zijn huis naar buiten. Het is stil, doodstil. Behoedzaam loopt hij door de gang, langs de voordeur die in één hengsel bungelt. Het is bijna volle maan, de lucht is onbewolkt, het dorp baadt in licht.

Lees meer

Zingen als een lichtend vuur

donderdag, 15 december 2022

Zingen als een lichtend vuur

Door Evelien Veenhuizen

Healing yourself is healing the world was het thema van de mantradag op 22 mei dit jaar. De mantradag werd begeleid door Joriek Rijsenbilt en Ellen Starmans en vond plaats in Naarden, in het kader van het Verdiepingsprogramma van stichting Leven in Aandacht. Onderstaand kan je een impressie lezen van een van de deelnemers.

Lees meer

Een bewogen ontbijt

donderdag, 08 december 2022

Een bewogen ontbijt

Door Koen Demeyer

Nu de winter in aantocht is, heb ik in mijn tuin voederplaatsen ingericht voor onze hongerige gevederde vriendjes. Ze staan al vroeg in de ochtend te trappelen om mij te zien. Daarom krijgen zij eerst van alles lekkers te eten voordat ik ontbijt: First things first... Als beloning hiervoor mogen wij het dagelijkse eetfestijn bekijken terwijl wij zelf ontbijten.

Lees meer

Soepstengels?

donderdag, 08 december 2022

Soepstengels?

Door Peter van Leeuwen

Onlangs was ik met sanghavrienden bijeen in een vergadering. Nadat we ons door de taaie agenda hadden heen gekauwd was het tijd voor een gezamenlijke lunch. De eerste momenten waren in stilte, om ons eten en drinken goed te kunnen proeven, zoals dat bij sanghamaaltijden gebruikelijk is. Daarna sprekend, waarbij de smaak van het eten snel verdrongen werd door gezellige conversatie.

Lees meer

Vrede begint in jezelf ~ Wat ik leerde in een pop-up community

donderdag, 24 november 2022

Vrede begint in jezelf ~ Wat ik leerde in een pop-up community

Door Leni Cellini

Ook al is het mijn intentie om vredevol door het leven te gaan en mededogen te ontwikkelen voor anderen, in de praktijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mijn daden zijn misschien nog vrij geweldloos (of dat hoop ik toch), maar in mijn gedachten of woorden kan er al eens venijn zitten, oordelen of verwijten. 

Lees meer

Euthanasie

donderdag, 24 november 2022

Euthanasie

Door Jan Veenendaal

Het einde van dit lichaam, deze manifestatie, en daarmee van dit aardse bestaan komt volgens mijn arts steeds dichterbij. Het is bijzonder dit zo bewust mee te maken.

Lees meer

True daily wonders

zaterdag, 19 november 2022

True daily wonders

Door Peter van Leeuwen

Sinds kort hebben zuster Jina en Marjolijn van Leeuwen een onregelmatig verschijnende blog: True daily wonders. Zuster Jina is non en voormalig abdis van de Lower Hamlet in Plum Village en Marjolijn is dharmalerares van de Orde van Interzijn. De blog bestaat uit mooie, tot overdenken uitnodigende foto’s. De blog kan je hier vinden en is de moeite waard een keer te bezoeken.

Lees meer

Flashmob voor het klimaat meditatie in de stromende regen (video)

dinsdag, 15 november 2022

Flashmob voor het klimaat meditatie in de stromende regen (video)

Door Cilia Galesloot

Op zondag 6 november was een flashmob voor het klimaat aangekondigd door jongerenbeweging Wake Up. Maar het regende pijpenstelen en het was bovendien erg koud. Ik moest wel gaan want had beloofd de banner ‘Peace in Oneself, Peace in the World’ mee te zullen nemen. Ik arriveerde bij een redelijk beschutte plek aan de achterkant van het gebouw onder een overhangend deel. Daar waren de organisatoren al en was een heel mooie krans van bloemen, appels, noten en meer in een kleurrijke cirkel neergelegd.

Lees meer

Aanwezig zijn

donderdag, 27 oktober 2022

Aanwezig zijn

Door Baltus van Laatum

Het Nederlandse onderwijssysteem krijgt veel aandacht in de media. Niet altijd positieve aandacht. Het lerarentekort, de werkdruk, de uitval van leerlingen die om wat voor reden thuis zitten en niet meer naar school kunnen en/of willen, zijn voorbeelden van onderwerpen die veel in het nieuws komen. Daarnaast zijn er ook veel mooie verhalen over het onderwijs te vertellen. Voor veel leerlingen is school een veilige plek omdat het thuis minder veilig is. En waar kan je als mens zoveel betekenen voor kinderen en jongvolwassenen? Kinderen en jongvolwassenen die zo in ontwikkeling zijn en open staan voor nieuwe inzichten en leren. Wat is er mooier dan daar een kleine bijdrage aan te mogen leveren.

Lees meer