Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

20 oktober 2021

Speciale editie De Klankschaal over Thich Nhat Hanh

Er is een speciale editie van ons magazine de Klankschaal verschenen. Geheel gewijd aan Thich Nhat Hanh, Thay, de leraar die ons hart heeft geraakt, de leraar die ons heeft voorgeleefd wat ‘echt leven’ is, leven in het nu, leven in volledige aandacht, leven in vrede, in eenvoud, in liefde voor de aarde.

Thây is op 11 oktober 95 jaar geworden. Dit nummer van De Klankschaal wil hem danken, hem eer betonen. Hij zal het nauwelijks meer tot zich kunnen nemen omdat hij alweer 7 jaar ernstig beperkt is door de beroerte die hij had. Maar, wij kunnen zijn voortzetting zijn. Wij kunnen de zaadjes die hij heeft geplant, doen bloeien.

Ton Kamphof is door de redactie van de Klankschaal gevraagd gastredacteur voor dit nummer te zijn. Ton: "Ik heb dat graag gedaan, dankbaar voor wat hij en de traditie van Plum Village mij hebben gebracht. Thây kwam in mijn leven omdat ik op zoek was naar een leraar die het politieke met het spirituele verbond. Met mijn partner bezocht ik in 2003 Plum Village. Ik moest wennen, maar werd diepgaand geraakt en geïnspireerd. Ik hoorde: je leeft pas als je echt in het nu leeft, aandachtig in het nu. Niet in haast. Vertraag een beetje, ontspan, geniet van het moment en proef dan wat leven echt kan inhouden. Doe dat als je eet, als je loopt, als je spreekt, als je handelt. In Plum Village konden we alles wat werd gezegd direct beoefenen. En dat was minder eenvoudig dan het klonk. Het is nog iedere dag een uitnodiging.

Als ik van Thây hoorde: ‘je kunt alleen maar vrede brengen als je zelf vrede bent’, was dat nieuw. Ik stond paf maar wist direct van binnen: het klopt, hij heeft gelijk. Door alle jaren heen realiseerde ik me: midden in de gruwelijke Vietnamoorlog verkòndigde hij niet alleen de vrede maar wàs hij de vrede, de verzoening, de geweldloosheid, het mededogen, de behulpzaamheid. Een buitengewoon groot voorbeeld.

Om dit nummer samen te stellen heb ik met veel mensen gesproken over ‘wat de ontmoeting met Thây en zijn onderricht’ hen heeft gebracht. Het waren open, persoonlijke,vaak ontroerende, altijd inspirerende gesprekken. Ik zocht ook naar andere getuigenissen, stukjes tekst, enkele van Thây’s gedichten die konden bijdragen aan dit eerbetoon. Ik deed het in de eerste helft van 2019. Ik maak een diepe buiging voor Thây. Ik dank Thây voor zijn leven, voor zijn liefdevolle aanwezigheid, voor zijn inspiratie. Onvergetelijk."

Ton Kamphof schreef het boek 'Thich Nhat Hanh, Medogen zonder grenzen, zijn visie en zijn leven'  (Ankh Hermes 2007) het enige Nederlandstalige boek over onze leraar Thich Nhat Hanh. Bekijk dit boek op bol.com (2e hands).

Wil je ook de Klankschaal lezen abonneer je dan door donateur te worden van Stichting Leven in Aandacht. Als je nu donateur wordt, ontvang je ook dit mooie, speciale nummer. Ga hier verder om donateur te worden

Wil je alleen deze special bestellen, dan kan dat via de webshop.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden