Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

08 oktober 2021

'Zen and the Art of Saving the Planet' van Zr. True Dedication

De Plum Village gemeenschap heeft een nieuw boek gepubliceerd over hoe we om kunnen gaan met de klimaatcrisis: Zen and the Art of Saving the Planet. Het boek bevat de levenslange lessen van Thich Nhat Hanh over onze relatie met de Aarde. Zuster True Dedication schreef een commentaar en zuster Chan Khong een nawoord.  
Zen and the Art of Saving the Planet, heeft als doel het hels lawaai van  'slecht-klimaat-nieuws' te doorbreken en de lezer mee te nemen op een inspirerende reis van spirituele verbinding en positieve, compassievolle actie.

De situatie is urgent

"Als je wakker wordt en ziet dat de Aarde niet alleen het milieu is, maar dat de Aarde ons is, raak je de aard van het inter-zijn aan. En op dat moment kun je echt communiceren met de Aarde: We moeten samen wakker worden. En als we samen wakker worden, dan hebben we een kans. Onze manier van leven en het bepalen van onze toekomst heeft ons in deze situatie gebracht. En nu moeten we diep kijken om een uitweg te vinden, niet alleen als individuen, maar als een collectief, als soort." - Thich Nhat Hanh

We staan voor een combinatie van elkaar versterkende crises: ecologische vernietiging, toenemende ongelijkheid, raciale onrechtvaardigheid, en de blijvende gevolgen van een verwoestende pandemie. De situatie is meer dan urgent. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten we manieren vinden om onze helderheid, ons mededogen en onze moed om te handelen te versterken.

We kunnen onze geest veranderen

Onze geliefde Zenmeester Thich Nhat Hanh is heel duidelijk: er is één ding dat we allemaal kunnen veranderen, wat het verschil kan maken, en dat is onze geest. Onze manier van kijken, zien en denken bepaalt elke keuze die we maken, de alledaagse handelingen die we verrichten of vermijden, hoe we ons verhouden tot degenen die we liefhebben of tegenover wie we staan, en hoe we reageren in een crisis.

Monastics smiling with book wide landscape 1536x1024

Mindfulness en de radicale inzichten van zenmeditatie kunnen ons de kracht en helderheid geven die we nodig hebben om te helpen een regeneratieve wereld te realiseren waarin al het leven wordt gerespecteerd. Gevuld met Thich Nhat Hanh's inspirerende meditaties, zenverhalen en ervaringen uit zijn eigen activisme, alsmede commentaar van Zuster True Dedication, een van zijn studenten, laat Zen and the Art of Saving the Planet ons een nieuwe manier van kijken en leven zien die heling en harmonie kan brengen voor onszelf, onze relaties, en de Aarde.

Bekijk dit boek op bol.com

Foto van monniken en nonnen van Plum Village die hun blijdschap tonen over het verschijnen van het boek (website Plum Village)

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden