Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Sangha Amersfoort

Amersfoort

Adres bijeenkomst

De kapel van de Zusters van Sint Jozef, Barchman Wuytierslaan 55, 3819 AB Amersfoort

Contactgegevens

Jorieke Rijsenbilt
G.: 06-13 08 47 02 (ook whatsapp)
E.:
Cara van der Oord
E.:

Over ons

Mededeling
De hybride Sanghaavond wordt voortgezet tot eind juni 2022; d.w.z. als je de fysieke Sanghavond niet kunt bijwonen, kun je als je wilt de Sanghaavond vanaf  ± 19.25 - 20.40 uur of tot ca 20.50 met dharmadelen volgen via deze zoomlink: 
https://us06web.zoom.us/j/86242456312?pwd=TmovSTJta0JuU3dsOXdGOHZyekg1QT09
Voor aanvullende informatie kun je contact opnemen met Cara ()

Informatie over Sangha Amersfoort 
Elke zondagavond van 19.30 - ca 21.30 uur is iedereen welkom bij de meditatieavond van de Sangha Amersfoort in de kapel van de Zusters van Sint Jozef, Barchman Wuytierslaan 55 in Amersfoort. We beoefenen hier meditatie in de boeddhistische traditie van Thinh Nhat Hanh, een spirituele zenlearar en grondlegger van het geëngageerd boeddhisme. Je hoeft geen meditatiekennis- of ervaring te hebben om mee te doen. Ook hoef je geen boeddhist te worden om meditatie te beoefenen. De kosten bedragan € 2.50 per avond. Vanaf 19.15 uur ben je welkom.   

Het verloop van een sanghaavond
Na een welkomstwoord, begint de avond met een korte inleiding, van ca. tien minuten over een onderwerp wat ons dagelijks bezighoud, belicht vanuit boeddhistisch perspectief. Daarna een zitmeditatie van 20 minuten, gevolgd door een loopmeditatie en weer een zitmeditatie van 20 minuten. Vervolgens drinken we samen thee in stilte. Na deze theemeditatie is er gelegenheid om dharma te delen. Ca. 21.30 uur wordt de avond afgesloten.

Zitmeditatie
Het beoefenen van meditatie helpt ons om mindfulness of oplettendheid te ontwikkelen. Het is een oefening om bij onszelf aan te komen, door in aandacht te zijn. Tijdens de meditatie volg je je adem, als je afgeleid wordt, keer je weer terug naar je ademhaling. Je laat je gedachten en gevoelens komen. Je onderdrukt en negeert ze niet, maar accepteert ze op een liefdevolle manier. Je ervaart dat je geest en lichaam kalm en ontspannen kunnen zijn ondanks de stormen in je geest. Voordat de meditatie begint wordt de klankschaal of de Bel uitgenodigd. De Bel helpt ons om elke keer terug te gaan naar het huidige moment. Het enige moment waar we ons leven kunnen aanraken. De zitmeditatie van 20 minuten kan ook een begeleide meditatie zijn, de stilte wordt dan even onderbroken door het voorlezen van een tekst als aanwijzing bij de meditatie.  Aan het einde van de zitmeditatie wordt de Bel weer uitgenodigd. Hierna buigen we naar elkaar met de handpalmen tegen elkaar en vervolgens kunnen we even onze voeten en benen strekken en masseren.

Loopmeditatie
Voor de loopmeditatie wordt de kleine bel uitgenodigd. Bij de eerste bel staan we op, bij de tweede bel buigen we naar elkaar en bij de derde bel draaien we een kwartslag naar links en beginnen we te lopen. Tijdens het lopen stemmen we onze ademhaling af op onze voetstappen. Bij inademing zet je een stap met je linkervoet en bij uitademing zet je een stap met je rechtervoet. En zo ga je door.

Wandelmeditatie
Bij mooi weer gaan we in plaats van loopmeditatie binnen, een wandelmeditatie buiten beoefenen. Het biedt ons de gelegenheid om bewust te zijn van onze verbondenheid met wat in en om ons heen is. Om te genieten van de natuur, de planten, de bomen en de bloemen. Buiten lopen we iets sneller. Maar we richten onze aandacht nog steeds op onze ademhaling en onze voetstappen. 

Tweede zitmeditatie
Na de loopmeditatie volgt weer een zitmeditatie van 20 minuten. Deze zitmeditatie wordt ook voorafgegaan en beëindigd met de Bel.

Theemeditatie
De theemeditatie is net als zit- of loopmeditatie, ook een meditatie. De thee wordt door de tea master(s) geschonken. De tea master schuift het dienblad met de theemokken naar degene die naast haar/hem zit, maakt een buiging met de handpalmen tegen elkaar, de ontvanger buigt mee. Hij/zij neemt een mok en buigt nog een keer naar de gever. Vervolgens schuift hij/zij het dienblad verder. Voor het schenken van de thee wordt de Bel uitgenodigd. We drinken de thee in stilte en in bewuste aandacht, we proeven de smaak, ruiken de geur, zien de kleur en voelen de warmte van de thee.

Dharmadelen
Na de theemeditatie is er vervolgens gelegenheid om dharma te delen. We delen onze ervaringen en inzichten van onze dagelijkse beoefening. Tijdens het dharmadelen gaat het niet over het delen van kennis en er wordt geen discussie gevoerd. Als we iets willen zeggen, buigen we eerst en we zeggen onze naam. We vertellen ons verhaal vanuit ons hart. We worden niet in de rede gevallen. Als we klaar zijn, buigen we opnieuw. Alles wat gezegd wordt tijdens het dharmadelen behandelen we vertrouwelijk. En als je na de meditatieavond een vraag aan iemand wilt stellen die iets heeft gedeeld tijdens het dharmadelen, vraag dan eerst of die persoon het goed vindt dat je erover wilt praten. Het dharmadelen helpt ons te oefenen om op een liefdevolle manier te spreken en met compassie te luisteren. Het is ook een gelegenheid om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Eveneens wordt de Bel voor en na het dharmadelen uitgenodigd. 

 

OVERIGE activiteiten

Sanghadag
Op zondag, 25 september a.s. van 13.00 - 20.00 uur is een Sanghadag met het thema: “liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf en anderen” gepland. Dit is een dag van samen sangha zijn met zitmeditatie, loopmeditatie, eetmeditatie, zingen en meer… Het is nog niet bekend waar deze dag zal plaatsvinden. Noteer hem vast in je agenda!!

Verdiepingsavonden
Naast het beoefenen van meditatie op zondagavond, kun je je ook verdiepen in de dharma, de leer van met name de boeddhistische traditie van Thich Nhat Hanh. Dit doen we aan de hand van dharmalezingen en/of een boek van Thich Nhat Hanh. De verdiepingsavonden in het nieuwe seizoen 2022-2023 zullen - bij voldoende deelname - in oktober starten. Na de zomervakantie zullen meer informatie hierover beschikbaar worden gesteld. Heb je belangstelling om mee te doen of heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar Cara van der Oord ().

Op feestdagen is er geen Sanghaavond.De laatste meditatie-avond van dit jaar is op 18 december. In 2023 beginnen we met onze Sanghaavond op zondag 8 januari.  

Hoe kan je meedoen?

Heb je belangstelling in de Sangha Amersfoort, wil je aan de Sanghaavond deelnemen of wil je meer informatie hebben, neem dan contact op met Jorieke Rijsenbilt of  met Cara van der Oord. 

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden