Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Open Hart Sangha

Alkmaar / Bergen

Adres bijeenkomst

Nesdijk 20, 1861 MK Bergen

Contactgegevens

E.: openhartsangha@gmail.com

Over ons

De Alkmaarse sangha is in 1985 ontstaan. Er is een vaste kern met daaromheen wisselende deelnemers. Sommigen mediteren sinds kort bij de sangha, en anderen langere tijd en ook vanaf het begin. Wij komen bij elkaar in Bergen in een prachtig nieuw gebouw op een natuurterrein, met de mogelijkheid om in de omringende tuin loopmeditatie te doen.

Een kerngroep van zes mensen heeft de organisatie op zich genomen en onderhoudt contact met de landelijke St. Leven in Aandacht. Sommige sanghaleden mediteren in kleinere groepjes vaker bij elkaar thuis. In september 2009 zijn wij met de sangha op retraite gegaan. Sindsdien noemen wij onszelf Open Hart Sangha. Ook in 2011, 2013 en 2015, 2016, 2018 en 2020 waren er sangha-retraites. De volgende is gepland voor april 2023.

Onze activiteiten

Sanghabijeenkomsten worden geleid door twee wisselende begeleiders die een thema kiezen, een programma maken en beslissen onder welke voorwaarden, gezien de corona maatregelen, sanghaleden kunnen deelnemen.

Op de eerste zondag van de maand is er  regelmatig een "buiten sangha", bijeenkomsten die buiten plaatsvinden voor o.a. loopmeditatie en andere meditatievormen die in onze traditie gebruikelijk zijn.

Voor sanghaleden zijn er live bijeenkomsten in de Berkeley, meestal op de tweede en de vierde zondagochtend van de maand, van 10 tot 13 uur.  Op de derde zondag van de maand is er een online bijeenkomst voor een onbeperkt aantal deelnemers. Het thema en programma onderdelen zijn op al deze zondagen hetzelfde. 

Leidraad is een boek van Thich Nhat Hanh, in 2022-23 zijn dat de boeken Met Zen de planeet redden   en Het hart van Boeddha's leer.

Voor alle bijeenkomsten ontvangen sanghaleden een uitnodiging waarin het thema van de bijeenkomst en de wijze van deelname wordt toeglicht, als je opgenomen bent in de mailing list. Voor sommige bijeenkomsten geldt dat je je van tevoren aanmeldt.

Programma
De ochtend van de "binnensangha" bestaat meestal uit:
♦  korte uitleg over het programma en eventuele thema
♦  lichaamsoefeningen zoals de 'mindful movements'
♦  20 minuten zitmeditatie
♦  loopmeditatie
♦  20 minuten zitmeditatie
♦  loopmeditatie buiten, met vooraf of achteraf samen zingen van Plum Village lied
♦  pauze met thee en lekkers
♦  korte toelichting op een thema uit het boek
♦  bezinning / uitwisseling in groepjes over eigen vragen of de meditatie.

De online sangha duurt meestal 1,5 uur en bestaat uit een geleide meditatie en dharma delen / uitwisseling.

Data in seizoen 2021/22:

Sanghaleden en nieuwe belangstellenden ontvangen per mail een uitnodiging voor bijeenkomsten met informatie over die bijeenkomst.

Fysieke bijeenkomsten in de Berkeley: 11 en 25 september, 9 en 23 oktober, 13 en 27 november, 11 december, 8 en 22 januari, 5 en 26 februari, 12 en 26 maart, 9 en 23 april,14 en 28 mei, 11 en 25 juni, 9 juli 2022. Wijzigingen ivm corona maatregelen worden doorgegeven via email.

Online Open Hart sangha van 10 - 11.15uur: 3e zondag van de maand: 18 september, 16 oktober, 20 november, 18 december. Nader bericht volgt over 2023.

Vier keer per jaar organiseren wij een Ceremonie voor de Recitatie van de Vijf Aandachtsoefeningen. 

Kosten: Per keer wordt een bijdrage van € 5 gevraagd voor een live bijeenkomst, of minder naar draagkracht; of een jaarbijdrage van € 60.

Hoe kan je meedoen?

De groep staat open voor nieuwe belangstellenden: graag eerst aanmelden via 'Contact' onderaan deze pagina, zodat we je goed wegwijs kunnen maken. Je kunt op een aantal momenten per jaar instappen: in 2021 wordt dat per keer bekeken vanwege de coronoa maatregelen. Dan wordt er speciaal voor nieuwe mensen extra uitleg gegeven. Mensen met ervaring in de traditie van Thich Nhat Hanh door deelname aan een retraite of bezoek aan Plum Village of EIAB kunnen meteen meedoen omdat je die extra uitleg als eens hebt gekregen.

Mail ons op onderstaand emailadres als je met ons wil kennismaken. Vermeld daarbij even of je ervaring hebt met meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden