Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

04 maart 2022

Lezing zr. Eleni over de oorlog in Oekraïne

Bewust van het lijden in Oekraïne, boden de kloosterlingen van Plum Village op zondag 6 maart mensen de gelegenheid om online samen te komen, om de energie van vrede te cultiveren en om te gaan met de moeilijke emoties die de huidige situatie in de wereld met zich meebrengt.  

De Dag van Vrede op zondag 6 maart bestond uit een live Dharmatoespraak van zuster Từ Nghiêm (Zuster Eleni). Zuster Eleni heeft een persoonlijke band met de huidige crisis aangezien haar grootvader een Oekraïner was.

De video is nu te vinden op You Tube. Talk sr Eleni vanaf 27' 

Tekst om (samen) te lezen

Zr Sang Nghiem stuurde ons nog de volgende tekst uit het boek Blooming of a Lotus, waarin de Iraanse en Irakese soldaten zijn vervangen door Rusland en Oekraine.

Lieve Boeddha,

Omdat je ons hebt geleerd dat lijden een edele waarheid is, wil ik diep kijken naar het lijden in mij en om mij heen. Ik beloof haar diep aan te kijken zonder irritatie, woede, haat of geweld bij mij op te wekken. Ik ben vastbesloten om er zo over na te denken dat ik begrip en mededogen in mijn hart ontwikkel.

Ik weet dat als ik in staat ben om te begrijpen en om mededogen in mij op te wekken, ik inzicht zal hebben. Zo kijk ik naar het lijden in de wereld, bijvoorbeeld in het geval van Oekraïne. Als ik naar deze oorlog kijk, voel ik de diepe angst en het lijden onder zowel Oekraïners als Russische soldaten. Natuurlijk voel ik mededogen voor hen allemaal, ik beschuldig niet langer en ik heb geen haat of woede meer in mijn hart. Dit mededogen spireert mij ook om iets te doen om bij te dragen aan een collectief ontwaken voor een hele generatie.

Thich Nhat Hanh
Fragment uit The Blooming of a Lotus

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden