Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Herfstbericht over toestand Thầy in Vietnam

Herfstbericht over toestand Thầy in Vietnam
De monniken en nonnen van Plum Village hebben een herfstbericht aan de hele gemeenschap doen uitgaan, met daarin een update over de gezondheid van Thầy (Thich Nhat Hanh). En omdat Thầy op 11 oktober 94 jaar wordt, nodigen zij alle leerlingen over de hele wereld uit om dit te vieren met een wandelmeditatie op of rond die dag. Lees hieronder het gehele (vertaalde) bericht.

Brief van Plum Village over Thầy

Beste geliefde gemeenschap,

Over enkele weken, op 11 oktober, wordt Thầy 94 jaar oud. We zijn zo blij dat Thầy nog steeds bij ons is na zijn zware beroerte bijna zes jaar geleden. Hij ondersteunt ons met zijn aanwezigheid en stabiliteit en hij is getuige van onze voortdurende inzet om de internationale gemeenschap van Plum Village te voeden en te laten groeien en zijn leer en nalatenschap voort te zetten.

Sinds oktober 2018 verblijft Thầy in de Từ Hiếu Tempel in Huế, waar hij bijna 80 jaar geleden zijn eerste schreden op het pad van de monnik zette. Hij heeft daar regelmatig het vertrouwde tempelterrein kunnen bezoeken, zich bij de kloostergemeenschap aan kunnen sluiten voor wandelmeditaties, ceremonies en festivals. En heeft contact gehad met zijn studenten en weldoeners die uit de hele wereld zijn gekomen om hun respect te betuigen. Sinds het begin van de coronaviruspandemie is de tempel gesloten en zijn er voorzorgsmaatregelen getroffen om de gezondheid van Thầy te beschermen.

De gezondheid van Thầy is nog steeds zeer wisselend, met momenten waarop hij zwak is, en andere momenten waarop hij sterker is. Hoewel zijn geest helder en sterk blijft, is het lichaam van Thầy in de afgelopen maand duidelijk verzwakt en heeft hij zijn eetlust verloren.

Als Thầy's discipelen zijn wij er verantwoordelijk voor dat Thầy alle steun krijgt die hij nodig heeft voor lichaam en geest, en dat alle voorzieningen voor zijn zorg worden aangepast aan de huidige Covid situatie. Op dit moment is een quarantaine periode verplicht voordat iemand Vietnam kan binnenkomen, en een andere quarantaine periode bij aankomst in Huế. Aangezien veel van Thầy's senior discipelen de afgelopen twee jaar in andere landen hebben verbleven en les gegeven, is het onze wens dat sommige van zijn naasten met Thầy aanwezig kunnen zijn voor zijn aanstaande verjaardag op 11 oktober. We zijn dankbaar dat ze toestemming hebben gekregen om het land in te gaan tijdens de pandemie.

Wandelmeditatie op Thầy's verjaardag

We weten dat wat de geest van Thầy het meest voedt en in stand houdt, is te horen hoe zijn studenten, zowel leken als kloosterlingen, over de hele wereld, zijn leer in praktijk brengen in hun dagelijks leven en in de maatschappij. Om de "voortzettingsdag" van Thầy op 11 oktober te vieren, nodigen we alle honderdduizenden leerlingen van Thầy uit om wandelmeditatie te beoefenen, en om degenen met wie ze moeite hebben te vergeven en lief te hebben. Dit is een mooie manier om Thầy in de wereld voort te zetten, en zijn geest te voeden terwijl hij nog bij ons is. Moge de energie van de Bodhisattva van Groot Mededogen onze leraar, onze gemeenschap en iedereen die in deze tijd moeilijke momenten doormaakt, blijven omarmen.

Regenretraite in Plum Village

We weten dat 2020 een moeilijk jaar is geweest. Velen van ons worden geconfronteerd met verlies, onzekerheid, angst en discriminatie. We hebben allemaal onze plannen moeten loslaten en opnieuw moeten onderzoeken wat essentieel is voor ons welzijn en geluk. We weten dat we niets als vanzelfsprekend kunnen beschouwen. We hebben het geluk dat we nog steeds in leven zijn, dat we onze geliefden hebben en dat we een spiritueel pad hebben waarin we toevlucht kunnen nemen.

Hier in Plum Village, Frankrijk, hebben we de normale retraites moeten afzeggen en naar online moeten verplaatsen. We zijn dankbaar voor de duizenden mensen die zich bij ons hebben aangesloten. Deze week beginnen we met onze jaarlijkse 90-dagen regenretraite met het thema van non-discriminatie. Dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs en supporters kunnen we onze studie, training en beoefening verdiepen. Als gemeenschap beloven we dat we de komende drie maanden van harte zullen oefenen. We zullen elke zondag onze lessen live-streamen en elke donderdag onze dharmatalks uploaden. We kijken ernaar uit om te blijven zoeken naar manieren om online in contact te blijven met onze wereldwijde gemeenschap. We kijken er naar uit om je weer te verwelkomen in onze oefencentra wanneer de omstandigheden het toelaten.

Met liefde, dankbaarheid en vertrouwen,
de monniken en nonnen van Plum Village
(18 September 2020)

PS: Lees hier de brief in het Engels (Plumvillage.org)

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden