Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh 11/10/1926 - 22/01/2022

Thich Nhat Hanh 11/10/1926 - 22/01/2022

 

Geliefde gemeenschap,

Met  diepe, aandachtige adem kondigen we het overlijden aan van onze geliefde leraar, Thich Nhat Hanh (Thay). Hij overleed op 95-jarige leeftijd, om 01:30 uur op 22 januari 2022 in de Từ Hiếu-tempel in Huế, Vietnam.

Thay is een uitzonderlijke leraar geweest, wiens vrede, teder mededogen en heldere wijsheid het leven van miljoenen heeft geraakt. Of we hem nu op retraites zijn tegengekomen, bij openbare lezingen, of via zijn boeken en online lezingen, of gewoon door het verhaal van zijn ongelooflijk leven – we zien dat Thay een echte Bodhisattva is geweest, een enorme kracht voor vrede en genezing in de wereld. Thay was een revolutionair, een vernieuwer van het boeddhisme, hij probeerde het onderricht van de Boeddha nooit te verdunnen en groef altijd diep in de wortels van het boeddhisme om de authentieke betekenis ervan naar voren te brengen.

Thay heeft voor ons allemaal een prachtig pad van geëngageerd boeddhisme geopend: het pad van de Vijf Aandachtsoefeningen en de Veertien Aandachtsoefeningen van de Orde van Interzijn. Zoals Thay zou zeggen: “Omdat we het pad hebben gezien, hebben we niets meer te vrezen.” We kennen onze richting in het leven, we weten wat we moeten doen en wat we niet moeten doen om het lijden in onszelf, in anderen en in de wereld te verlichten; en we kennen de kunst van het stoppen, het diep kijken, en het genereren van ware vreugde en geluk.

Dit is een moment om terug te komen bij onze bewuste ademhaling en loopmeditatie te beoefenen, om de energie van vrede, mededogen en dankbaarheid  op te wekken, om deze aan onze geliefde Leraar aan te bieden. Het is een moment om toevlucht te nemen tot onze spirituele vrienden; onze lokale sangha’s; de gemeenschap en in elkaar.

We nodigen je uit om je online bij onze wereldwijde gemeenschap te voegen, terwijl we het leven van Thay herdenken met vijf dagen van beoefenen en ceremonies die LIVE zullen worden uitgezonden vanuit Hue, Vietnam en Plum Village, Frankrijk en die starten op zaterdag 22 januari.

Zie onze website voor meer details: www.plumvillage.org/memorial. Een deel van de website zal ook beschikbaar zijn in het Nederlands.

Laten we allemaal de komende dagen, de energie van mindfulness, vrede en mededogen naar onze geliefde Leraar sturen. De komende uren zullen we op de Plum Village-website enkele inspirerende gezangen, teksten en mindfulness-oefenbronnen publiceren, om je te helpen om samen te komen met je lokale sangha om een collectieve energie van mindfulness en mededogen op te wekken. En om je eigen ceremonie of oefensessie te kunnen samenstellen als eerbetoon aan onze Leraar. Zoals Thay altijd heeft geleerd, niets is belangrijker dan broederschap en zusterschap, en we weten allemaal hoe krachtig die collectieve energie is.

Om de komende dagen met ons mee te doen in deze tijd van collectieve beoefening, kun je je aanmelden voor onze internationale e-maillijst voor meer updates: https://bit.ly/3fJx7pd

We nodigen je uit om je berichten van dankbaarheid of persoonlijke transformatie en genezing te delen op onze website: plumvillage.org/gratitude-for-thich-nhat-hanh/

Met liefde, vertrouwen en saamhorigheid,

De monniken en nonnen van Plum Village 

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden