Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Zenverhaal: Waar ga je heen?

Door: Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht in het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekent om zijn poëzie, koans en verhalen. Zen is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand een verhaal uit deze rijke traditie dat is geïllustreerd door Annemieke.

Waar ga je heen?

Een man rijdt op een paard dat heel snel galoppeert. Het lijkt alsof de man ergens iets belangrijks te doen had. Er staan een paar mensen langs de weg, die de man en zijn paard langs zien razen. Zij roepen naar hem: "Waar ga je heen?" De man op het paard schreeuwt terug: "Dat weet ik niet. Vraag maar aan het paard."

blauw paard

Verklaring

We rijden op paarden die we niet onder controle hebben. Onze gewoonte-energie trekt ons voortdurend in een bepaalde de richting. Het verhaal vertelt ons hoe wij gewoonlijk leven, overgeleverd aan onze oude gewoonte-energieën die niet door onze opzettelijke handelingen tot stand zijn gekomen, maar door onze omgeving en onze gedachteloze activiteit. Als we onszelf eens afvragen wat we aan het doen zijn of waarom we zo rondrennen hebben we geen idee waarom we dit doen. Het paard trekt ons mee en we weten niet eens waarom of waarnaartoe. Als je jezelf van tijd tot tijd zou afvragen waarom je precies zoveel rondrent, zou je soms een antwoord hebben, maar meestal niet. Je bent er gewoon aan gewend, het is hoe we geleerd hebben te leven. Hoe hard we ook rennen, het brengt ons nergens. We moeten leren de teugels weer in handen te nemen en het paard laten weten wie de baas is.

Annemiek is illustrator en Peter beoefent Zen

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden