Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

07 oktober 2023

De eerste Belgische retraite

Reeds lang voedt zuster Sang Nghiem de zaadjes van een verenigde Belgische sangha. Op uitnodiging van onze Franstalige vrienden kwamen de eerste lotussen kun kopjes tonen. De allereerste Belgische retraite is een feit.

Verslag: Karin Coolsaet (sangha Antwerpen)
Foto’s: Marleen Van den Bosch (Sangha Leuven)
Een uitgebreider verslag van Miriam Levenson (Sangha Gent) lees je in de volgende Klankschaal.

Reeds lang voedt zuster Sang Nghiem de zaadjes van een verenigde Belgische sangha. Op uitnodiging van onze Franstalige vrienden kwamen de eerste lotussen kun kopjes tonen. De allereerste Belgische retraite is een feit. Tot haar en onze spijt kon ze dit wegens ziekte zelf niet meemaken, maar haar medezusters hebben het enthousiasme ongetwijfeld mee naar huis genomen.

Om en bij de 120 deelnemers maken hun opwachting in het indrukwekkende Franciscaner klooster. Onder hen een beduidend aantal Vlamingen en Wake Uppers. Het is vrijdagavond 29 september 2023 en de prachtige kloostertuinen doen ons nog voor het uitpakken verlangen naar wandelmeditaties.

Angst voor taalproblemen bleek ook al gauw overbodig. Een erg flexibele en vaardige groep vertalers leidden met de nodige technische ondersteuning alles feilloos in goede banen.
We zijn klaar om ongehinderd en voluit te genieten van de sprankelende jonge energie van de Vietnamese nonnen en van de zachte, diepe wijsheid van zuster Elizabeth en onze leken dharmaleraren Marleen en Jean-Pierre.

De workshops verdiepten ons inzicht en boden zoveel verschillende manieren om onze beoefening te verdiepen. Onze Vlaamse dharmaleraar Marleen gaf zowaar een tweetalige lezing (workshop) over “Omgaan met emoties” en 4 van de Vlaamse deelnemers namen de 5 aandachtsoefeningen aan.

De woorden "volgende keer..." werd meer dan eens uitgesproken. Het voornemen is duidelijk: de volgende keer zullen we samenwerken om de retraite te organiseren. De volgende keer zullen we samenkomen om verder te bouwen aan een mooie toekomst, in verbinding met elkaar en met ons adem in het huidige moment.

20230929 Brussel 5ao