Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

28 september 2023

Een bloeiende sangha. Interview met Hilly Bol

Door Peter van Leeuwen

Onderstaand kunnen jullie de weerslag lezen van een vraaggesprek dat ik onlangs had met Hilly Bol. Dit gesprek stond in het teken van het komende sangha-ontmoetingsweekend. Hiervan is Hilly al jaren een van de drijvende krachten. 

De sangha-ontmoetingsweekenden worden al jaren georganiseerd door Stichting Leven in Aandacht en zijn speciaal bedoeld voor de begeleiders van de sangha’s in het land. Het is de plaats waar de bescherming, voeding, groei en bloei van de sangha centraal staat.

Kan jij iets vertellen over hoe jij op het pad van Plum Village bent gekomen?
Maart 1996. Tijdens een pauze van de therapieopleiding die ik toen volgde ontstond een opgewonden groepje met kreten als "hij komt naar Nederland” en ik wilde weten wie er dan wel naar Nederland kwam. Ze zeiden dat Thich Nhat Hanh zou komen. Nooit van gehoord. Nieuwsgierig geworden schreef ik mij in voor de vrij kleine retraite in Lunteren, april van dat jaar. Er was veel wat ik vreemd vond, tijdens die retraite, maar hoe Thay liep ben ik nooit vergeten. Zo ongekend aanwezig, zo vredig, zo gewoon en bijzonder tegelijk.

Wat betekent het voor jou om geëngageerd boeddhist te zijn?
Ik noem mezelf meestal geen boeddhist, dat is zo’n stempeltje met bijbehorende misverstanden, o.a. bij enkele zeer christelijke verre familieleden van me. Oefenen in de boeddhistische Plum Village traditie, dat is het meer, en me daar ook heel verbonden mee weten. Geëngageerd boeddhisme is voor mij een beoefening, die langzaamaan tot in de haarvaten van m’n dagelijks bestaan is doorgedrongen. Het is soms heel simpel: liefdevolle vriendelijkheid oefenen als ik mail. Even een paar keer ademen en me bewust zijn van degene waar de mail voor bestemd is. De beoefening is vaak heel eenvoudig, eten doen we allemaal, maar eten met volle aandacht? Het betekent ook keuzes maken en dienstbaar willen zijn aan een gemeenschap, maar dat klinkt vaak meteen zo plechtig…...

Hoe lang ben jij al betrokken bij de sangha-ontmoetingsweekenden en wat is het doel van deze weekenden? 
Voor zover ik kan nagaan ben ik zelf actief betrokken geweest bij de sangha-opbouw weekenden sinds 2009, altijd met een wisselend groepje mensen in de organisatie. Anderen, zoals Françoise Pottier zijn er ook meestal bij. Cilia Galesloot is ook hier weer de grote praktische motor. Tijdens zo’n weekend kunnen vertegenwoordigers van sangha’s (ervaren én nog onervaren) elkaar ontmoeten, zowel formeel als informeel. Uitwisseling is belangrijk. Waar gaat de sangha van bloeien en waar loop je tegenaan in jouw sangha? Het zijn heel levendige, intensieve en inspirerende weekenden. We hebben altijd een paar belklasjes, zodat er meer bewustzijn ontstaat over de rol van de bel. Er kan geoefend worden met het begeleiden van onderdelen zoals geleide meditatie en loopmeditatie etc. Er is een ruime plek voor Vraag en Antwoord.

Ik hoor mensen in de Plum Village traditie vaak praten over een viervoudige sangha. Kan jij uitleggen wat dat is?
De viervoudige sangha was er al in de tijd van de Boeddha. Eerst waren er alleen monniken. Voor vrouwen is het een lange weg geweest om non te mogen worden, maar de stiefmoeder van Boeddha zelf heeft daar een grote rol in gespeeld. De Boeddha had ook veel contact met leken, die vervolgens zijn beoefening gingen toepassen en die hem en de gemeenschap konden ondersteunen, b.v. met onderdak. Viervoudig wil dus zeggen: monniken, nonnen, leken mannen en leken vrouwen. Het is mooi dat het nog steeds bestaat en dat we b.v. in retraites in Plum Village en het EIAB de viervoudige Sangha kunnen ervaren.

Wat betekent de deelname aan een sangha voor jou?
I have arrived, I am home, in the here and in the now…. een sangha voelt voor mij als thuiskomen en ook als groot geluk.
Ik ben lid van diverse sangha’s: van de mini-sangha thuis, van de lokale Groene Hart Sangha, al twintig jaar van de Sangha van Hulpverleners, van een mini-sanghaatje eens per maand met vriendinnen (eerst eten met elkaar)….
Iedere sangha heeft z’n eigen kleur, maar de basis is overal: thuis komen, samen zijn in de beoefening, uitwisselen, en interzijn gaan ervaren.

 Je kunt je hier aanmelden voor het komende sangha-ontmoetingsweekend.