Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Hoe zorgen monniken en nonnen voor hun negatieve gevoelens?

Hoe zorgen monniken en nonnen voor hun negatieve gevoelens?

Hieronder staan enkele 'beproefde' manieren die de monniken en nonnen van Plum Village hebben gebruikt om voor zichzelf te zorgen en we hopen dat ze jou ook kunnen helpen.

1. Theezetten

‘Ik zet de thee langzaam klaar (of een ander favoriet drankje), ga zitten en haal adem, en stop de gedachten. Ik omarm het verdriet en denk na over alle dingen waar ik dankbaar voor ben en over welke omstandigheden mij vreugde brengen”.

2. Gevoelens eren

“Ik oefen om de gevoelens te eren, dat betekent ze gewoon erkennen, zo mogelijk zonder oordeel. Dan realiseer ik me dat ze delen van mezelf zijn. Ik laat ze stromen en zie ze niet als "dingen die opgelost moeten worden". Dit helpt me om compassie en begrip voor mezelf te kweken”.

3. Oefen zelfcompassie

“Ik erken dat ik onder de omstandigheden mijn best doe. Ik probeer mezelf en mijn gevoelens met vriendelijkheid en compassie te behandelen en geef mezelf de ruimte om mijn kwetsbaarheden te voelen”.

4. Hoekjes schoonmaken

"Ik zoek een paar hoekjes van mijn kamer om schoon te maken. Het schoonmaken van de kamer geeft me het gevoel dat ik iets nuttigs doe, hoe klein ook”.

5. Neem een douche.

“Ik geef mezelf een minuut om stil te zijn en het water direct op me te laten stromen en mijn lichaam te laten ontspannen”.

6. Loopmeditatie in de natuur

“Ik loop langzaam, voel de aarde direct onder mijn blote voeten en voel de kracht van de aarde in mij".

7. De aarde aanraken

“Ik ga naar een heilige ruimte, of naar buiten en oefen het aanraken van de aarde met alle vijf ledematen (hoofd, beide armen en benen). Ik ga in de omhelzing van Moeder Aarde en laat al mijn negatieve energieën los in de aarde. Als je het leuk vindt kan je hier een korte video bekijken over hoe je 'Aanraken van de Aarde' beoefent.

8. Het overdenken van Vijf Manieren om een Eind te maken aan Boosheid

“Ik overdenk de Vijf Manieren om een Eind te maken aan Boosheid. Ik overdenk en beoefen de verhandeling over de 'Vijf manieren om een eind te maken aan woede'. Mijn woede kalmeert als ik me oefen om de goedheid (hoe klein die ook lijkt) in de ander te zien. Zo voorkom ik dat ik te lang in een boze gemoedstoestand blijf hangen.

9. Verbinden met de levensstroom

“Ik ga naar de nieuwe blaadjes aan de planten kijken. Het helpt me om me te verbinden met de wonderbaarlijke en krachtige stroom van het leven in de allerkleinste manifestaties voor me”.

10. Telefonisch contact

“Ik bel met iemand die ik zeer waardeer, omdat ik weet dat in contact zijn of dicht bij hem of haar zijn, hij of zij de bronnen van geloof en schoonheid in mij zal opwekken”.

11. Luisteren naar een lezing

“Ik luister naar een onderricht van mijn spirituele leraar, om weer in contact te komen met zijn/haar wijsheid, mededogen en diepgaande leringen. Ik onthoud dat deze kwaliteiten ook in mijzelf aanwezig zijn”