Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

01 januari 2024

29 jan Utrecht: Omzien naar elkaar in tijden van polarisatie

Op 29 januari 2024 mogen we weer Prinses Beatrix verwelkomen op de jaarlijkse, interreligieuze bijeenkomst van 'In Vrijheid Verbonden'. Het thema is 'Omzien naar elkaar in tijden van polarisatie’. Prof. dr. Hans Boutelier, bijzonder hoogleraar Polarisatie en Veerkracht, zal op deze avond tijdens zijn lezing ingaan op de dynamiek van polarisatie.

Dit onderwerp komt voort uit de waarneming dat we stilzwijgend in een samenleving zijn terechtgekomen waarin verschil van mening grote afstanden tussen groepen creëert.

Uiteraard hebben we allen recht op een eigen mening, maar als tegenstellingen te veel op de spits worden gedreven dan raken we als gemeenschap verdeeld. Er is dan sprake van dreiging tot conflicten tussen groepen, segregatie of het verdwijnen van de ruimte voor genuanceerde meningen. We komen dan in een ideeénstrijd zijn terecht.

Prof. dr. Hans Boutelier, bijzonder hoogleraar Polarisatie en Veerkracht, zal op deze avond tijdens zijn lezing ingaan op de dynamiek van polarisatie. Maar ook zal hij verkennen welk invloed religies en levensbeschouwingen vanuit hun waarden kunnen hebben op onze steeds verder polariserende samenleving. ‘Levensbeschouwingen kunnen tegenstellingen verzachten, als ze in gesprek met elkaar het gemeenschappelijk belang van de rechtstaat herkennen’, stelt prof. Boutellier.

Daarnaast zullen de religeiuze en levensbeschouwelijke tradities die deel uitmaken van In Vrijheid Verbonden - het Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom, Humanisme, Jodendom en de Islam- enkele artistieke bijdragen presenteren.

De bijeenkomst is op 29 januari 2024 van 19:00 – 21:00 in TivoliVredenburg te Utrecht. Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht. Voor deelname aan de bijeenkomst is aanmelding verplicht. U kunt zich aanmelden via de link:

www.raadvankerken.nl/in-vrijheid-verbonden-2024

Lees hier meer over de achtergrond van 'In vrijheid verbonden'.