Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

20 september 2021

Leven in Aandacht in actie bij de Klimaatwake

In de nacht van 12 op 13 september hebben leden van de EartholderSangha van Leven in Aandacht een nacht gewaakt onder de paraplu van de Klimaatwakers. Dit initiatief zorgt dat gedurende de formatie van het kabinet, er gewaakt wordt door verschillende mensen en groepen. Doel is aandacht vragen voor de urgentie van een anders omgaan met de aarde. Deze wake heeft 24 uur per dag en 7 dagen in de week plaats. Overdag staan er mensen bij het Catshuis en ‘s avonds en ‘s nachts wordt er gewaakt vanuit huis door middel van een livestream.

Vijftig Organisaties

De Klimaatwake wordt ondersteund door vijftig partner organisaties, waaronder humanitaire hulporganisaties, zeven politieke jongerenorganisaties, agrarische en religieuze organisaties. Hieronder vallen onder andere Oxfam, Humanistisch Verbond, Greenpeace en Extinction Rebellion.

Deelname Leven in Aandacht

Waarom wij meegedaan hebben aan dit initiatief? Binnen onze traditie is er aandacht voor de aarde, het klimaat en hoe wij ons hiertoe verhouden. Dit is mooi beschreven in het boek ‘Liefde voor de Aarde’, van onze leraar Thich Nhat Hanh.

wake Look en Frank

Vanuit hun eigen betrokkenheid en engagement deden Peter, Carolien, Look (foto links), Haiko, Lenneke, Tineke en Frank (foto rechts) mee met deze wake. Door onze beoefening willen wij ons zo verbinden met de urgentie voor een anders omgaan met moeder aarde.

Persoonlijke inzichten

Hieronder enkele persoonlijke inzichten van de wakers:

  • “Mij raakte het gevoel van verbondenheid met Moeder Aarde met Thay en met elkaar en het besef van urgentie om onze manier van leven drastisch te veranderen.” 
  • “Ik heb twee uur van mijn kostbare zondagavond ‘opgeofferd’ om voor het klimaat te waken. Het bleken geen kostbare maar waardevolle uren. Ik was twee uur lang in verbinding met al die andere wakers. Ik kon voor mijzelf een pas op de plaats maken door heerlijk rustig en stil bij mijzelf te zijn. Ik zorgde goed voor mijzelf in die twee uur en zorgde daarmee goed voor onze planeet. Want ik ben de planeet. Wij zijn de planeet.”
  • “Ik heb teksten uit het boekje van Thay hardop voorgelezen, de eerste keer het eerste hoofdstukje en de 2e keer het 2e hoofdstukje uit "Wat de wereld nodig heeft" en ik heb gemediteerd, ook de mettameditatie (hardop) Goed om te doen. Oh ja, ik heb poëzie van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga voorgedragen (de Nederlandse vertaling) uit zijn bundel "Platina de zee". Deze dichter stond heel dichtbij de natuur, vooral de zee en de kusten en heeft daar prachtige gedragen poëzie over geschreven.” 
  • “Breathing in, I know Mother Earth is in me
    Breathing out, I know that I am in Mother Earth.
    De klimaatwake is een actie waar ik me bij heb aangesloten vanuit een diepe zorg, maar ook vanuit hoop. De zorg is dat, als wij geen radicale transitie naar een duurzame samenleving kunnen realiseren, veel leven op aarde in gevaar komt. De hoop is dat, met de juiste actie, nog vele generaties deel mogen blijven nemen aan de dans van het leven, het enorme wonder dat niet met woorden is te beschrijven.
    Deelname aan de klimaatwake voedt het gevoel van verbondenheid, omdat het een manifestatie is van collectieve zorg en hoop, met het vertrouwen dat door alle uurtjes die we samen waken, we een impact hebben en er meer en meer mensen bijkomen (met name ook in de politiek), die de klimaatcrisis werkelijk serieus nemen.”

Wil je ook een keer waken voor een beter klimaatbeleid? Meldt je dan aan bij https://deklimaatwakers.nl/ Hier kun je ook meer informatie vinden over dit initiatief.

Ook ben je van harte welkom om deel te nemen aan de Eartholdersangha van de gemeenschap Leven in Aandacht. We komen om de week op woensdag via zoom bij elkaar. Daarnaast zullen we deelnemen aan activiteiten gericht op een anders omgaan met moeder aarde. Meer informatie over de eartholdersangha vindt je hier

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden