Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

10 mei 2022

Vier nieuwe leden van de Orde van Interzijn

Door Peter van Leeuwen

Op zaterdag 7 mei vond in Zaltbommel de ordinatie plaats van vier nieuwe ordeleden. Het was de eerste keer dat dit weer op locatie kon plaatsvinden sinds de coronatijd. De ceremonie werd geleid voor Zuster True Dedication en bijgewoond voor familie en vrienden, ordeleden en kloosterlingen.

De Orde van Interzijn

De Orde van Interzijn is de internationale gemeenschap van monniken, nonnen en leken, die zich voor hun levenswijze baseren op de Veertien Aandachtsoefeningen. Thich Nhat Hanh stichtte de Orde tijdens de oorlog in Vietnam in Saigon in 1966. De Orde is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met meer dan duizend leden in Azië, Noord-Amerika, Europa en Australië. 

Nieuwe ordeleden

Onderstaand een korte reflectie van een aantal van de nieuwe ordeleden. Zij vertellen iets over hun motivatie om lid te worden van de orde van interzijn en hoe zij denken over hun eigen ordelidmaatschap.

Desiree

 Ik organiseerde samen met een kerngroep de oaseweekenden in het Vriendenhuis in Tricht. Een lid van de orde van deze kerngroep bracht mij op het idee om mij aan te melden als aspirant van de Orde van Interzijn. Als ordelid wil ik de oaseweekenden blijven organiseren. Hiervan gaat mijn hart sneller kloppen. Als praktisch ingesteld persoon, ben ik straks ook als vrijwilliger te vinden op de juniretraite in Plum Village. En ik voel dat ik ook van waarde kan zijn voor de sangha omdat ik een goede luisteraar ben.

In de loop van mijn aspirantschap ben ik mij thuis gaan voelen bij Orde van Interzijn. Het is een groep beoefenaars die de veertien aandachtsoefeningen als leidraad in hun leven neemt. Deze aandachtsoefeningen zijn ook voor mij een leidraad. Ze liggen zo dicht bij mij hart en mijn verlangen. Gelukkig werd ik in mijn aspiratie ondersteund door mijn familie en vrienden, die geïnteresseerd waren, het soms wel een beetje spannend vonden, maar ook heel blij waren voor mij.

Ann

Samen met Katelijn heb ik het traject van OIAG ondernomen. Het was een periode met vallen en opstaan. De begeleiders hebben mij, elk in hun eigen kracht ondersteund daarin.
Dit was een voorbeeld voor mij hoe in het dagelijkse leven de leer van Thây doorleeft kan worden.

Zoals ik gegroeid ben op dit pad, zo is ook in mijn omgeving een waardevolle diepere verbintenis ontstaan. De ware betekenis van deze waarde heeft zich geuit in de grote ondersteunende betrokkenheid van mijn ordinatie. In sangha Gent hebben we een kleine ceremonie gedaan. Chris die de 5AO aangenomen heeft op de retraite en mijn ordinatie.

Ik voel mij verbonden met mijn nieuwe Dharmanaam, Ware Voortzetting van Toevlucht, en mijn voornemen is dit te beoefenen in mijn dagelijks leven.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden