Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

21 januari 2021

Coronamoeheid. Zes tips hoe mindfulness kan helpen

In een groot deel van de wereld heeft Corona nog steeds een tastbare invloed op het dagelijks leven. Met mogelijke doeltreffende vaccins in het verschiet is er reden tot hoop, maar toch worden we nog steeds geconfronteerd met maandenlange beperkingen van wat we kunnen doen.

Het is normaal om je er 'doorheen' te voelen en alles weer normaal te willen hebben. Dit soort coronamoeheid kan ervoor zorgen dat de dingen op dit moment erg moeilijk aanvoelen. Hoewel mindfulness niet alles kan oplossen, zijn hier zes stappen die misschien wat hulp kunnen bieden.

1. Breng tijd buiten door

Op het noordelijk halfrond hebben we te maken met kortere dagen en koudere temperaturen, en als we vanuit huis werken, kan dat betekenen dat onze dagelijkse routine ons er niet toe aanzet tijd buiten door te brengen.

Het is verleidelijk om lekker binnen te kruipen en knus te blijven, maar het kan goed zijn om dat te weerstaan. In plaats daarvan, door ons warm in te pakken en naar buiten te gaan, voelen we ons wellicht een beetje beter. Gebruik mindfulness om je bewust te worden van je stappen (zelfs als je snel loopt!), van de bomen en de natuur, de hemel, en de koude lucht in je gezicht.

2. Bevraag jezelf over je idee wat geluk is 

We hebben allemaal ideeën over wat geluk is. Soms kunnen die heel subtiel zijn. Het kan een promotie op het werk zijn, een vakantie, of zelfs gewoon een vriendelijk woord van iemand wiens acceptatie we graag willen. Ergens in ons achterhoofd hebben we het idee dat "als x gebeurt, we gelukkig zullen zijn". Maar Thich Nhat Hanh heeft ons gewaarschuwd dat dit idee van geluk ons kan doen lijden.

Met zoveel beperkingen is het nu een tijd om te proberen onze ideeën over geluk te identificeren en te bevragen. Wat we denken dat noodzakelijk is voor ons geluk, is misschien toch niet zo essentieel; misschien hebben we niet nagedacht over andere manieren om gelukkig te zijn. Als we dit vaststellen, kan dit helpen de coronamoeheid aan te pakken.

3. Vind vreugde in de kleine dingen

Mindfulness stelt ons in staat om vreugde te vinden in de meest 'alledaagse' activiteiten. Als we zitten en mediteren, kan onze ademhaling een wonder worden en het simpele feit dat we leven kan een reden worden om gelukkig te zijn. Een gewone wandeling kan ons verwonderen over de menselijke anatomie die ons in staat stelt te lopen. Mindful eten van een maaltijd of een snack kan een symfonie van sensaties worden.

Als we kiespijn hebben, zouden we graag willen dat het ophield - maar waarderen we het ook de hele tijd als onze tanden geen pijn doen? Of dat we een dak boven ons hoofd hebben? Of dat we veilig zijn voor oorlog en geweld?

Als we onze mindfulnessbeoefening kunnen opfrissen en elke dag vreugde en verwondering kunnen vinden, zullen we de komende maanden meer geduld kunnen opbrengen.

4. Verruim je perspectief door metta meditatie

Tijdens metta meditatie, of het luisteren naar de Avalokiteshvara chant, sturen we de wens om gelukkig te zijn en niet te lijden eerst naar onszelf, dan naar degenen die dicht bij ons staan, en ten slotte naar alle wezens.In deze pandemie raken gezondheidswerkers uitgeput en overweldigd; andere mensen lijden onder ongelooflijke economische ontberingen doordat banen en bedrijven in gevaar komen; miljoenen zijn met Covid opgenomen in het ziekenhuis, of lijden maanden later nog steeds aan symptomen; en anderen ervaren nog steeds eenzaamheid in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen die geen bezoekers toelaten.

Misschien willen we ons in onze metta-meditatie bewust worden van dit lijden. Niet om erdoor overweldigd te worden, maar om ons deel te voelen van het grotere menselijke verhaal van wat er gebeurt, en om de wens uit te spreken dat onze medemensen vrij mogen zijn van lijden.

5. Zet mededogen om in actie

Thich Nhat Hanh heeft gezegd dat mededogen een werkwoord is. Het is niet genoeg om anderen alleen onze positieve wensen te sturen - we moeten ons ook afvragen wat we kunnen doen.

Als we de capaciteit hebben, kijk dan wat er mogelijk is. Heeft een plaatselijke voedselbank donaties of vrijwilligers nodig? Is er iemand die we kennen die eenzaam is en baat zou hebben bij een telefoontje, of gezelschap tijdens een wandeling? Is er een groep mensen die over het hoofd wordt gezien voor economische steun en is er een manier om een campagne te steunen om hun situatie te veranderen? Ondanks de geldende beperkingen zijn er praktische dingen die kunnen worden gedaan om het lijden om ons heen te verminderen.

Mededogen in daden omzetten kan een bron van zingeving zijn en ons energie geven om de coronamoeheid tegen te gaan.

6. Omarm je sterke emoties met tederheid

Deze pandemie heeft ongetwijfeld sterke emoties losgemaakt. Sommigen van ons zijn misschien boos over de reactie van onze politici. We vrezen misschien voor onze gezondheid. We maken ons misschien zorgen over vrienden of geliefden. We kunnen onzeker zijn en ons zorgen maken over werk en hoe we de rekeningen kunnen betalen.

Met mindfulness, kunnen we deze sterke emoties omarmen, en ze noch wegduwen, noch ons te laten overweldigen. Thich Nhat Hanh gebruikte het beeld van een moeder die zorgt voor een huilende baby. We kunnen op ons bed gaan liggen met onze handen op onze buik en onze ademhaling voelen terwijl we een sterke emotie ervaren, of we kunnen naar buiten lopen en ons laten helpen door de natuur.

Welke techniek we ook gebruiken, mindfulness zal niet op magische wijze een probleem oplossen, maar het kan ons helpen om te gaan met de sterke emoties die ons misschien nog slechter doen voelen. Als we de emoties kunnen omarmen en accepteren, elke pijn kunnen voelen die er is, en dan de emoties laten passeren, dan zien we het pad voorwaarts weer helder.

 

Blog overgenomen van de website van de Plum Village App (gepubliceerd 8 dec 2020) en vertaald door Cilia Galesloot 

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden