Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Wat stem je als boeddhist? Verena reageert bij Bodhi

Wat stem je als boeddhist? Verena reageert bij Bodhi
Wat stemt een boeddhist? Boeddhistische nieuwsbrief Bodhi vroeg het aan een aantal ervaren boeddhisten, onder wie Verena Böttcher, beoefenaar in de traditie van Thich Nhat Hanh: "Sociale ongelijkheid zou in een rijk land als Nederland niet moeten bestaan." In hoeverre laten ervaren boeddhisten zich leiden door hun boeddhistische levensvisie? En welke partij vinken zij straks aan in het stemhokje? Bodhi sprak erover met beoefenaars uit verschillende tradities.

We geven hier het stemadvies van Verena Böttcher weer. Voor de adviezen van andere beoefenaars en de resultaten van een interessante peiling onder lezers van Bodhi: lees het hele artikel op Bodhi.

Voor aanpak van de klimaatcrisis hebben we de politiek nodig

“Stemmen is belangrijk, vooral nu”, zegt Verena Böttcher, lid van de Orde van Interzijn, een gemeenschap van nonnen, monniken en leken die leven volgens de Veertien Aandachtsoefeningen . “Als we nog iets willen doen aan de klimaatcrisis hebben we de politiek nodig. Zelfs als de voetafdruk van elke burger minimaal is, is dat niet genoeg. De overheid moet iets doen aan de vervuilende activiteiten van grote bedrijven.

Ik twijfel tussen GroenLinks en Partij voor de Dieren. Die laatste heeft expliciet in zijn partijprogramma staan dat mensen niet de enige belangrijke wezens op aarde zijn. Dat past in de traditie waarin ik beoefen, de traditie van Thich Nhat Hanh. Wij als mensheid maken deel uit van de aarde, net als alle planten en dieren. Voor ons voortbestaan zijn wij volledig afhankelijk van het goed zorgen voor die aarde.

Wat ook belangrijk is in mijn boeddhistische traditie is ‘skillful means’. Je zoekt het juiste moment en de juiste woorden vanuit een compassievolle houding om het gesprek aan te gaan, waarbij ook ruimte is voor de beleving van de ander. De Partij voor de Dieren communiceert een heel duidelijke boodschap, dat is ook nodig. Ik vind dat GroenLinks daarentegen een meer toegankelijke manier van communiceren heeft.

Als specialist ouderengeneeskunde werk ik in de wijk. In het verleden kwam ik veel laagopgeleide mensen tegen, met een minimum inkomen en vaak een rugzakje in de psychiatrie. ‘Die mensen’ – dat ik dat zo zeg, geeft al aan dat ik bevoorrecht ben – hebben sterk het gevoel dat ze er niet bij horen. Voor sommigen ziet het leven er vanaf het begin anders uit. Dat iedereen gelijke kansen heeft is gewoon niet waar. Die stelling is zelfs onrechtvaardig. Sociale ongelijkheid zou in een rijk land als Nederland niet moeten bestaan.

Mijn politieke stem is een oefening in vrijgevigheid. Ik gun iedereen een dak boven zijn hoofd en voldoende middelen voor een veilig en gelukkig bestaan. Dat is in lijn met de Vijf Aandachtsoefeningen. De Boeddha bleef niet onder de bodhiboom zitten nadat hij verlicht was. Een bodhisattva zal niet rusten totdat alle levende wezens verlichting hebben gevonden.”

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden