Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Nieuws

Op deze pagina plaatsen we nieuws, oproepen en aankondigingen. Nieuwsartikelen zijn afkomstig van de internationale Plum Village gemeenschap of vanuit Leven in Aandacht in Nederland en Vlaanderen. Stuur je bijdrage aan:

Zr Sang Nghiem over haar leraarschap in De Klankschaal

Zr Sang Nghiem over haar leraarschap in De Klankschaal

Van ons magazine De Klankschaal is weer een mooi nieuw nummer verschenen, vol met interessante verhalen. Bijvoorbeeld over samen online mediteren, vrijwilligerswerk met (ex)gevangenen, een dharmatalk van broeder Phap An en diverse interviews. Zo vertelt ook zuster Sang Nghiem, een Nederlandse non die 11 jaar geleden is ingetreden, over haar lamptransmissie, haar weg als dharmaleraar en haar leven in het kleine klooster in Frankrijk, Maison de l'Inspir. 

Lees meer

Jaarverslag 2019: Lang leve de vrijwilligers!

Jaarverslag 2019: Lang leve de vrijwilligers!

Door Rita Zeelenberg, bestuurslid

Het bestuur van Leven in Aandacht heeft zoals elk jaar een jaarverslag opgesteld. Vol activiteiten en cijfers van wat gedaan en bereikt is. Maar wat het verhaal van onze organisatie écht interessant maakt, is hoe ontzettend veel beoefenaars zich op talloze manieren vrijwillig inspannen om dit alles voor elkaar te krijgen. Hieraan is daarom in het jaarverslag 2019 extra aandacht besteed.

Lees meer

Nieuwe versie Plum Village App sterk uitgebreid

Nieuwe versie Plum Village App sterk uitgebreid

Door: Wim Erdle

Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft het altijd belangrijk gevonden dat we volgens onze traditie kunnen oefenen, waar we ook zijn. Hij vindt dat moderne technologie daarbij goed gebruikt kan worden. Om die visie te realiseren werd enige tijd geleden de gratis Plum Village app gelanceerd. Deze app, die velen van ons waarschijnlijk op de smartphone hebben geïnstalleerd, is nu vernieuwd.

Lees meer

Deze zomer drie online weekendretraites in Plum Village

Deze zomer drie online weekendretraites in Plum Village
Dit jaar kan de geliefde zomerretraite in Plum Village niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. De monniken en nonnen hebben inmiddels meerdere online retraites georganiseerd in juni, juli en augustus. De kloosterlingen willen je bij deze online retraites het gevoel bezorgen deel te maken van de gemeenschap die mindfulness beoefent. Lees meer

Een kijkje in de keuken van Deer Park: “Minh Dung’s Mud”.

Een kijkje in de keuken van Deer Park: “Minh Dung’s Mud”.
Door: Peter van Leeuwen

Iedereen die wel eens op retraite is geweest in één de centra van Plum Village weet dat het daar lekker eten is. Wat is toch het geheim van de chef? Brother Generosity en Brother Embrace nemen ons mee in de keuken van Deer Park Monastery waar Minh Dung (Brother Embrace) ons laat in een filmpje zien hoe hij van restjes van de vorige dag een heerlijke spread maakt voor op het zelfgebakken zongedroogde tomatenbrood. Met gevoel voor ironie Minh Dung’s Mud genaamd: “No Mud, No Lotus”. In de tekst staan de ingredienten en instructies nog eens vermeld. Binnen 20 minuten tovert hij een prachtig gerecht op tafel. Lees meer

De Vijf Aandachtsoefeningen - Online serie

De Vijf Aandachtsoefeningen - Online serie

In september 2020 starten we weer met de serie dagen in aandacht waarin  de vijf aandachtsoefeiningen centraal staan. Met elkaar gaan we een keer per maand 24 uur in aandacht beleven. Door de beperkingen die de Coronacrisis ons heeft opgelegd en de mogelijkheden die er inmiddels zijn om online met elkaar te werken, hebben we ervoor gekozen de dagen digitaal aan te bieden. Wij hebben een programma samengesteld dat bestaat uit een mix van individuele beoefening, instructievideo’s op YouTube en gezamenlijke beoefening via zoom.

Lees meer

Zusters EIAB maken zelf mondkapjes

Zusters EIAB maken zelf mondkapjes

We doen allemaal ons best tijdens de coronacrisis te leven en te werken met alle lastige voorwaarden en beperkingen. Jullie kunnen ons (het EIAB) ondersteunen door jullie spirituele energie bij te dragen aan onze online activiteiten. Maar het EIAB wil ons als beoefenaars ook heel concreet in het alledaagse leven bijstaan. Daarom hebben de zusters samen met vriendinnen uit Vietnam, Duitsland en Tsjechië mondkapjes voor jullie genaaid. 

Lees meer

Samen Namo Valokiteshvara chanten op zondagavond

Samen Namo Valokiteshvara chanten op zondagavond
Een paar weken geleden is de Duitstalige Orde van Interzijn begonnen de Avalokiteshvara chant off-line met elkaar te zingen. Dit doen zij iedere zondagavond en zij nodigen alle beoefenaars in West-Europa uit hieraan deel te nemen. Zo kan dit initiatief zich internationaal verbreden. Op deze wijze kan de energie van mededogen met de wereld worden gedeeld en kan broeder- en zusterschap met elkaar worden beleefd. Ook als we niet fysiek of on-line in elkaars aanwezigheid zijn. Lees meer

Mindfulness webinar serie voor leerkrachten vanaf 22 mei

Mindfulness webinar serie voor leerkrachten vanaf 22 mei

Onder de titel 'Caring for the Present Moment' biedt Wake Up schools  een webinar van vier vrijdagavonden aan. De serie is bedoeld voor leerkrachten en start 22 mei. De serie wordt georganiseerd in samenwerking met Avalokita, een mindfulness practice centrum in Italie . De voertaal is Engels.

 

Lees meer
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden